Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Ghana verlaagt bij nieuwe bezuiniging ook eigen salaris

President Ghana verlaagt bij nieuwe bezuiniging ook eigen salaris

ACCRA (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Ghanese president Nana Akufo-Addo en zijn ministers nemen genoegen met 30 procent minder salaris als onderdeel van ingrijpende bezuinigingen die een dreigende schuldencrisis in het Afrikaanse land moeten voorkomen. Door flink te snijden in de overheidsuitgaven hoopt de regering van Ghana ook de inflatie te beteugelen die de laatste tijd wereldwijd hard is opgelopen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Het is de bedoeling dat de uitgaven van de overheid met 10 procent worden verlaagd. Die ingreep komt bovenop een eerdere bijstelling van de uitgaven met 20 procent. Ghana wil daarbij ook de aankoop van auto's door de overheid aan banden leggen. Ook mogen reizen naar het buitenland door overheidspersoneel voortaan alleen nog maar als daar vooraf goedkeuring voor is gegeven. Verder wordt de toewijzing van brandstofbonnen aan ambtenaren gehalveerd.

Wat ook meespeelt is dat een nieuwe belastingwet die de Ghanese regering wilde invoeren, vorig jaar strandde in het parlement. Dat ging om de komst van een heffing op digitale transacties. Met die omstreden maatregel hoopte de overheid extra geld in de staatskas te kunnen laten stromen. De regering is van plan het wetsvoorstel in april opnieuw in te dienen. Economen hebben gewaarschuwd voor een schuldencrisis als er niet snel meer geld binnenkomt.

Meer uit Buitenland

EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

1 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

7 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

9 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

11 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

13 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

16 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

16 uur geleden