Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Erdogan opent kolossale hangbrug over Dardanellen

President Erdogan opent kolossale hangbrug over Dardanellen

GALLIPOLI (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een enorme hangbrug over de zeestraat Dardanellen geopend. De brug, 200 kilometer ten zuidwesten van Istanbul, verbindt Europees en Aziatisch Turkije. Het is een van de vele grote infrastructuurprojecten die onder de regering van Erdogan tot stand zijn gekomen.

De 3,6 kilometer lange brug heeft twee pijlers en de afstand tussen de twee pijlers maakt het in dat opzicht de langste hangbrug ter wereld. De brug is vanaf 2017 gebouwd door Turkse en Zuid-Koreaanse bedrijven voor naar schatting 2,5 miljard euro.

De opening was op de Turkse herdenkingsdag van een gewonnen zeeslag in de Eerste Wereldoorlog in de zeestraat. Geallieerde troepen deden er in 1915 en 1916 een maandenlange en mislukte poging het schiereiland van Gallipoli, aan de noordkant van de brug, te veroveren in de hoop door te stoten naar de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, Istanbul. De brug is naar een zeeslag in de Dardanellen in die tijd genoemd en heet Canakkale 1915-brug.

Meer uit Buitenland

Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

15 minuten geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

16 minuten geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

1 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

1 uur geleden
Marokko pakt verdachte bommeldingenbombardement België op

BRUSSEL (ANP) - Marokko heeft een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen die Belgische scholen de laatste weken ontvingen. Tientallen scholen besloten uit voorzorg te sluiten en duizenden leerlingen moesten thuisblijven.

1 uur geleden
Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

2 uur geleden
President Iran brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije, meldt het kantoor van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het Iraanse persbureau Tasnim zegt dat het bezoek is uitgesteld, maar meldt geen nieuwe datum. Het is niet duidelijk waarom Raisi niet naar Turkije gaat.

2 uur geleden