Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Erdogan meldt mogelijke akkoorden Moskou - Kiev

President Erdogan meldt mogelijke akkoorden Moskou - Kiev

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet nog maar twee onopgeloste grote geschillen tussen Oekraïne en Rusland. Dat zijn de status van de Oost-Oekraïense regio Donbas en van het schiereiland de Krim. Over de overige vier belangrijke twistpunten kunnen de strijdende partijen het eens worden volgens Erdogan. Dat zijn het eerder door Oekraïne beoogde lidmaatschap van de NAVO, een gedeeltelijke demilitarisering van Oekraïne, veiligheidsgaranties voor Oekraïne en de status van de Russische taal in Oekraïne.

Erdogan prees zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski voor zijn uitspraak dat er een referendum zou moeten komen over een compromis met Rusland. De Turkse president noemde dat groot leiderschap. Het is echter niet duidelijk wat voor compromis Zelenski bedoelt.

Erdogan is op de NAVO-topconferentie in Brussel geweest. Turkije is lid van het bondgenootschap en heeft goede betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne. Turkije doet niet mee aan sancties tegen Rusland en probeert te bemiddelen. Erdogan wees erop dat zijn land energie uit Rusland nodig heeft. "Bijna de helft van ons aardgas kopen we in Rusland en we bouwen samen een kerncentrale in Turkije". De centrale niet ver van de Middellandse Zee circa 425 kilometer ten zuiden van Ankara, moet in de komende jaren gereed zijn en dan voorzien in 10 procent van de totale energiebehoefte van het land.

Eerder deze maand ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne elkaar in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Erdogan zei dat hij in de komende dagen weer overleg voert met Zelenski en met de Russische president Vladimir Poetin.

Meer uit Buitenland

Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

30 minuten geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

1 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

2 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

3 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

3 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

4 uur geleden
Dode en twaalf gewonden bij ongeluk met Franse bus met kinderen

BEAUNE (ANP) - Bij een ongeluk met een bus met 41 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar uit Normandië zijn zondag een dode en twaalf gewonden gevallen op de autosnelweg van Parijs naar het zuidoosten. De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Een 15-jarige jongen is om het leven gekomen. Elf kinderen en een volwassene raakten gewond. Het laatste slachtoffer was een van de tien volwassenen aan boord.

6 uur geleden