Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Duitse Bundesbank stopt om persoonlijke redenen

President Duitse Bundesbank stopt om persoonlijke redenen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG/DPA) - President Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank vertrekt aan het einde van dit jaar. De 53-jarige Weidmann voert daar persoonlijke redenen voor op. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat het na meer dan tien jaar een goed moment is om een nieuw hoofdstuk te openen", schreef Weidmann in een brief aan het personeel van de Duitse centrale bank. "Voor de Bundesbank, maar ook voor mij persoonlijk".

Weidmann, die in mei 2011 aantrad, was de langstzittende centralebankbestuurder in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij staat daar bekend als een havik die opkoopprogramma's zo snel mogelijk weer wil afbouwen en een beperkte rol voor de centrale bank ziet. ECB-president Christine Lagarde liet in een reactie weten het besluit van Weidmann te respecteren en ook "immens te betreuren".

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) noemt Weidmann "een vriend en collega". Knot trad enkele maanden na Weidmann aan en is nu de langstzittende centralebankbestuurder binnen de ECB. De Nederlandse centrale bankier staat bovendien net als Weidmann bekend als een havik. Met het vertrek van zijn Duitse collega verliezen Knot en zijn collega's in de eurozone volgens de DNB-president "een zeer competente, eerlijke en prettige collega".

Coalitiebesprekingen

Het vertrek van Weidmann hangt mogelijk samen met de Duitse coalitiebesprekingen. Daar zou de positie van een nieuwe president van de Bundesbank onderdeel kunnen zijn van de onderhandelingen, volgens speculaties na de onverwachte aankondiging. Als een nieuwe Duitse regering voor het einde van het jaar geen opvolger van Weidmann aanwijst zal vicepresident van de Bundesbank Claudia Buch zijn taken tijdelijk overnemen.

Het moment van Weidmanns vertrek is verder opvallend omdat het toekomstige beleid van de ECB de komende maanden wordt besproken. Het corona-opkoopprogramma loopt tot en met maart, maar er gaan steeds meer stemmen op om dat niet meer te verlengen. De inflatie in de eurozone stijgt namelijk al enige tijd hard waardoor onder meer Weidmann pleitte voor het vernauwen van het monetaire beleid. In september kwam die inflatie uit op 3,4 procent, bevestigde statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers. De ECB mikt op een inflatie van 2 procent.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

1 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

1 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

2 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

2 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

3 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden