Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Bulgarije schrijft nieuwe verkiezingen uit voor juli

President Bulgarije schrijft nieuwe verkiezingen uit voor juli

SOFIA (ANP/RTR) - De Bulgaarse president Roemen Radev gaat volgende week het parlement ontbinden, interim-ministers benoemen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat meldt hij nadat de beslissende derde poging om een regering te vormen is mislukt. De nieuwe parlementsverkiezingen worden op 11 juli gehouden.

De socialisten van de BSP, die bij de verkiezingen op 4 april de op twee na grootste partij werden, hebben laten weten het mandaat voor het vormen een coalitie te zullen teruggeven. Volgens de grondwet is de president nu verplicht de nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De centrumrechtse en pro-Europese GERB-partij van premier Boiko Borisov, die recentelijk besloot na ruim tien jaar op te stappen, werd vorige maand opnieuw uitgeroepen tot de winnaar maar haalde lang geen meerderheid. De zoektocht naar toeschietelijke partners om te kunnen blijven regeren liep op niets uit.

Nieuwe kiescommissie

De populistische ITN, die onder leiding van de populaire zanger en tv-presentator Slavi Trifonov verrassend goed scoorde, weigerde als de nummer twee samenwerking met GERB, evenals andere protestpartijen. Schaakwereldkampioene Antoaneta Stefanova, de beoogd minister-president namens ITN, gaf haar opdracht zelf een regering samen te stellen ook snel terug tot groot ongenoegen van de BSP, die jarenlang in de oppositie zat.

Radev verwacht dinsdag een nieuwe kiescommissie aan te stellen, waarna de ontbinding van het parlement en de benoeming van de interim-ministers definitief worden.

Voor Bulgarije, dat door onder meer corruptie het armste land binnen de Europese Unie is, is een stabiel kabinet van belang om te kunnen profiteren van de miljarden die de EU beschikbaar heeft voor economisch herstel wanneer de coronacrisis voorbij is. Daarnaast wil Sofia in 2024 de euro invoeren.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

31 minuten geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

1 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

1 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

1 uur geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

2 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

7 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

8 uur geleden