Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Brazilië Bolsonaro stelt virus goed te hebben aangepakt

President Brazilië Bolsonaro stelt virus goed te hebben aangepakt

RUSSAS (ANP/DPA) - De Braziliaanse president Bolsonaro ontkent iets verkeerd te hebben gedaan bij de aanpak van het coronavirus. "We hebben vanaf het begin het juiste gedaan", zei Bolsonaro in een toespraak in het noorden van het land. Hij reageerde daar op een rapport van parlementariërs dat is opgesteld door senator Renan Calheiros. Hij beschuldigt de president van grove nalatigheid en ziet in het beleid de oorzaak van veel sterfgevallen.

De president zou daarom onder meer schuldig zijn aan het aanzetten tot misdaad en misdaden tegen de menselijkheid. Calheiros stelt dat het parlement de president daarom moet afzetten. Het parlementair onderzoek naar de bestrijding van de pandemie in Brazilië werd geleid door Calheiros. Hij heeft ervaring met afzettingsprocedures, want hij was eerder als voorzitter in de Senaat fel omstreden door een reeks affaires en onderzoeken tegen hem over verduistering, het aannemen van steekpenningen en onethisch handelen. In 2013 begon via sociale media een campagne voor afzetting van Calheiros, die door 1,6 miljoen Brazilianen werd getekend. Hij is sinds 2017 geen senaatsvoorzitter meer.

Bolsonaro wordt verweten het virus te hebben onderschat en te weinig maatregelen te hebben genomen. Bolsonaro stelde onder meer dat het virus "een griepje" was en zei dat lockdowns niet kunnen in een land waar zovelen in de informele sector werken. Het middel zou veel erger zijn dan de kwaal volgens Bolsonaro.

Bij ongeveer 10 procent van 214,5 miljoen Brazilianen is het virus vastgesteld en het aantal sterfgevallen per miljoen inwoners behoort met 2800 tot de hoogste ter wereld. Tijdens de hoogtepunten van de pandemie bleek vorig jaar dat de gezondheidszorg vooral in het noorden niet over de federaal voorgeschreven uitrusting beschikte en daardoor niet berekend was op een dergelijke uitbraak.

Meer uit Buitenland

Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

1 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

2 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

2 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

8 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

13 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

19 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

20 uur geleden