Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Biden wil particuliere aanvalswapens verbieden

President Biden wil particuliere aanvalswapens verbieden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil het nog steeds groeiende vuurwapengeweld in zijn land aanpakken met een reeks maatregelen. Zo pleit hij voor een verbod op aanvalswapens voor particulieren. Zo'n geweer is bijvoorbeeld de kalasjnikov (AK-47).

Tijdens een toespraak donderdag in het Witte Huis noemde de president het wapengeweld in de Verenigde Staten een epidemie "die moet stoppen" en een internationale schande. De maatregelen zijn een eerste stap tegen massale schietpartijen, bloedvergieten en zelfdodingen, aldus het Witte Huis. "Vandaag nemen we maatregelen om niet alleen de wapencrisis te beteugelen, maar ook wat eigenlijk een volksgezondheidscrisis is", zei hij.

Biden somde een reeks dodelijke schietpartijen op die het land de afgelopen jaren, maar ook onlangs nog in onder meer Georgia en Colorado, hebben geteisterd. Hij riep op tot een nationale wet als "rode vlag" en hij wil ook dat de staten zelf actie ondernemen tegen personen met wapens die een risico kunnen zijn.

Concrete stappen

De president wil als een van de eerste concrete stappen de zogenoemde spookgeweren aanpakken. Het gaat om wapens die je op het internet koopt en zelf in elkaar zet. Ze zijn niet te traceren. Ook komt het Amerikaanse ministerie van Justitie met regels die bepalen dat onderdelen waarmee van pistolen nog gevaarlijkere vuurwapens gemaakt kunnen worden, onder de wapenwet komen te vallen.

Wapenwetgeving ligt uiterst gevoelig in de VS, waar het recht om een vuurwapen te hebben in de grondwet staat. Ook is er met de invloedrijke NRA een machtige wapenlobby.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Tientallen wereldleiders bij digitale klimaattop VS

WASHINGTON (ANP) - Tientallen wereldleiders geven donderdag en vrijdag acte de présence op een digitale klimaattop die de regering van de Amerikaanse president Joe Biden organiseert op Earth Day. Onder meer zijn Russische en Chinese ambtgenoten houden een toespraak.

1 uur geleden
Amerikaanse fabriek Janssen-vaccin gesloten door autoriteiten

BALTIMORE (ANP) - De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het Janssen-coronavaccin werden gemaakt. Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte.

1 uur geleden
Bijna 1500 Navalni-aanhangers vast na illegale protesten Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische politie heeft woensdag 1496 aanhangers van de gedetineerde oppositieleider Aleksej Navalni opgepakt bij demonstraties in ruim 80 Russische steden, stelt de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt. De betogers eisen dat president Vladimir Poetin aftreedt en dat Navalni vrij wordt gelaten.

2 uur geleden
Navalni-aanhangers geleidelijk overal in Rusland de straat op

MOSKOU (ANP/DPA) - Aanhangers van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni zijn woensdag in het verre oosten van Rusland al de straat opgegaan om te protesteren tegen de behandeling van de bekende Kremlin-criticus. Het is de bedoeling dat de betogingen zich de komende uren over het hele land uitbreiden, tot in de grote steden Moskou en Sint-Petersburg.

11 uur geleden
Justitieminister VS start onderzoek naar politie in Minneapolis

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse justitieminister Merrick Garland begint een onderzoek naar de politie in de stad Minneapolis, waar een agent dinsdag schuldig is bevonden voor de moord op arrestant George Floyd. Onderzoek moet uitwijzen of de lokale politie zich vaker schuldig maakt aan buitensporig geweld.

11 uur geleden
Frankrijk mikt op versoepeling coronamaatregelen vanaf 2 mei

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering is van plan de avondklok en reisbeperkingen binnen het land op 2 mei te versoepelen. Dan moet de verwachting dat het aantal nieuwe coronabesmettingen afneemt wel bewaarheid worden, zei een bron uit kringen rond president Emmanuel Macron.

11 uur geleden
Duitse Bondsdag stemt in met omstreden nationale coronawet

BERLIJN (ANP) - De Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met een wetswijziging die de Duitse regering in staat stelt rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, inclusief een fel omstreden avondklok en contactbeperkingen. Berlijn kan voortaan aan een 'nationale noodrem' trekken, buiten de zestien deelstaten om.

11 uur geleden