Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Biden: we kunnen recessie ontlopen

President Biden: we kunnen recessie ontlopen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De economie van de Verenigde Staten kan een recessie ontlopen ondanks de maatregelen van de Amerikaanse centrale bank om de hoge inflatie aan te pakken. Dat heeft president Joe Biden gezegd in een interview met persbureau Associated Press. Eerder deze week verhoogde de Federal Reserve de rente met de grootste stap in bijna dertig jaar om zo de inflatie in te dammen.

Door de renteverhogingen van de Fed moet de economie worden afgekoeld, waardoor de inflatie zou moeten afzwakken. Op de financiële markten is er vrees voor een recessie in de VS. De hoge inflatie zet namelijk ook de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk, omdat ze meer geld kwijt zijn aan brandstof en levensmiddelen en dus minder overhouden voor andere uitgaven. Maar volgens Biden verkeert de Amerikaanse economie in een goede staat en is het land in een sterkere positie dan alle andere landen in de wereld om de inflatiecrisis te doorstaan. Een recessie is volgens Biden "niet onvermijdelijk".

Hij erkent wel dat Amerikanen somber zijn over de economie. Vorige week bleek nog dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen naar het laagste niveau ooit is gedaald. De inflatiecrisis ondermijnt het vertrouwen van Amerikanen in Biden. Hij heeft gezegd dat bestrijding van de inflatie zijn grootste binnenlandse prioriteit is. Zo heeft Biden aan oliebedrijven gevraagd waarom de prijzen aan de pomp zo hoog zijn en waarom er niet meer benzine op de markt komt.

Meer uit Financieel

Kort geding luchtvaart tegen Staat moet krimp Schiphol voorkomen

HAARLEM (ANP) - De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

2 uur geleden
Aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven van start

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kunnen vanaf dinsdag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling gaat om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

2 uur geleden
Bureau begint massaclaim tegen energieleveranciers

AMSTERDAM (ANP) - GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen waaronder Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens GoBaxter is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. De campagne voor aanmelding van deelnemers aan de claim begint dinsdag.

6 uur geleden
Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni. Exacte data werden niet gemeld.

7 uur geleden
Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, in navolging van de plussen in Europa eerder op de dag. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag. Daardoor nam de onrust in de bankensector wat af. Wel kreeg First Republic Bank weer rake klappen nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de Californische bank had verlaagd.

8 uur geleden
Protest bij hoofdkantoor Credit Suisse Zürich na redding door UBS

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden maandagavond bij het hoofdkantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank door de grotere Zwitserse rivaal UBS. Er werden onder meer eieren gegooid naar het hoofdkantoor van Credit Suisse aan de Paradeplatz in het centrum van Zürich. Ook werden leuzen geroepen als "revolutie" en "eet de rijken".

9 uur geleden
Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.

11 uur geleden