Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Biden: bewijs in zaak George Floyd overweldigend

President Biden: bewijs in zaak George Floyd overweldigend

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt het bewijs in de zaak rond de dood van de zwarte George Floyd overweldigend. Hij zei te bidden voor het juiste vonnis.

Biden verklaarde dat hij zich openlijk kon uitlaten over het lopende spraakmakende proces omdat de jury zich heeft afgezonderd om zich te buigen over de schuldvraag. De president sprak maandag nog met familie van Floyd, een 46-jarige Afro-Amerikaan die tijdens een hardhandige arrestatie door een witte agent stierf. Biden nam contact op om zijn steun te betuigen.

De president voelde naar eigen zeggen druk en angst bij de nabestaanden. Op het moment dat hij met de familie sprak, brak de volgende fase aan in de rechtszaak over de spraakmakende aanhouding en begon de jury met de beraadslagingen.

Een broer van Floyd vertelde na het gesprek dat ook de president weet hoe het is om een familielid te verliezen, waarmee hij verwees naar het overlijden van Bidens eerste echtgenote en twee van zijn kinderen. Hij snapt "wat wij nu doormaken", aldus Philonise tegen NBC News. "Hij liet ons gewoon weten dat hij voor ons bad en dat hij hoopte dat alles goed zou komen."

De jury in het proces beraadt dinsdag opnieuw over het lot van de 45-jarige Derek Chauvin, de inmiddels ontslagen politieagent die ruim negen minuten een knie op Floyds nek drukte. De gebeurtenis eind mei vorig jaar in de stad Minneapolis, waarvan dramatische beelden op sociale media verschenen, leidde tot protesten in de Verenigde Staten en elders tegen politiegeweld en racisme.

Meer uit Buitenland

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

11 minuten geleden
VS-parlement keurt schuldendeal goed

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

13 minuten geleden
Drie doden na luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een nachtelijke luchtaanval in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het stadsbestuur.

14 minuten geleden
Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

11 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

13 uur geleden