Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Armenië kondigt vertrek aan

President Armenië kondigt vertrek aan

JEREVAN (ANP/AFP) - President Armen Sarkissian van Armenië heeft zijn vertrek als staatshoofd aangekondigd. De 68-jarige oud-premier werd in maart 2018 voor een termijn van zeven jaar gekozen, maar vindt dat hij in de - grotendeels symbolische - functie van president niet de instrumenten heeft om "de radicale processen in de binnen- en buitenlandse politiek te beïnvloeden in moeilijke tijden voor het volk en het land".

Armenië is na een korte oorlog met buurland Azerbeidzjan in 2020 de controle over een groot deel van de enclave Nagorno-Karabach kwijtgeraakt. Dat gebied, dat deel is van Azerbeidzjan, stond sinds de jaren 90 onder controle van etnisch Armeense bewoners, met steun van Armenië.

De rol van president in Armenië is grotendeels ceremonieel, maar Sarkissian reisde in oktober 2020 wel naar Brussel om het conflict in Nagorno-Karabach te bespreken. Hij probeerde de NAVO- en EU-leiders over te halen al het mogelijke te doen om de gevechten te stoppen.

Meer uit Buitenland

TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

LOS ANGELES (ANP) - TikTok gaat een aanklacht indienen bij een Amerikaanse rechtbank tegen de wet die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire video-app in de Verenigde Staten, meldt een woordvoerder. De Senaat keurde dinsdag een steunpakket goed voor Oekraïne. De maatregelen tegen TikTok maken deel uit van dat pakket.

23 minuten geleden
Zeven aanhoudingen in Australisch terreuronderzoek na mesaanval

SYDNEY (ANP/AFP) - De Australische politie heeft bij een grote antiterreuroperatie zeven mensen aangehouden. Zij worden in verband gebracht met de mesaanval op een Assyrische bisschop in Sydney, anderhalve week geleden. De verdachten zijn 15 tot 17 jaar oud en maakten volgens de politie deel uit van een breder netwerk.

2 uur geleden
Argentinië wil arrestatie Iraanse minister om aanslag in 1994

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - Bijna dertig jaar na de dodelijke aanslag op het Joodse gemeenschapscentrum Amia in Buenos Aires heeft de Argentijnse regering opgeroepen tot de arrestatie van de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Biden en Trump winnen Pennsylvania, toch nog veel Haley-stemmers

PHILADELPHIA (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben gemakkelijk hun voorverkiezingen in de staat Pennsylvania gewonnen, blijkt uit een prognose van Edison Research.

5 uur geleden
Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

11 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

12 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

16 uur geleden