Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

Volgens Nikki Herr, die van 2017 tot 2022 onder meer Goedemorgen Nederland presenteerde, was "de strijd" met Huisjes niet te winnen. "Sterker: het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was", vertelt ze aan de krant.

Leonie ter Braak, ook voormalig presentatrice van Goedemorgen Nederland, spreekt van een "angstcultuur" bij WNL toen dat nog een aspirant-omroep was. "Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen."

Snel vertrek Jinek

Ook Eva Jinek herkent zich in de verhalen van de presentatrices en (oud-)medewerkers, laat ze weten tegenover het AD. Jinek vertrok elf jaar geleden bij de omroep. "Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt. Helaas, ik herken de verhalen." Merel Westrik stelt dat Huisjes niet naar haar luisterde en dat er alleen maar "druk en dreiging" bij WNL was. De presentatrice besloot te vertrekken.

Er zijn ook medewerkers van WNL die Huisjes juist steunen. Presentator Rick Nieman (WNL op Zondag) herkent "echt niets" van de verhalen en Sven Kockelmann (Op1) zegt zich "geenszins te herkennen" in de beschuldigingen.

Huisjes: verbetering nodig

Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert, reageert Huisjes. "Van de honderden medewerkers die in de afgelopen 12,5 jaar bij WNL werkten, hebben vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen gemeld aan het AD. Dat vind ik erg te horen", zegt de omroepbaas, die naar eigen zeggen al meerdere gesprekken heeft gevoerd over klachten.

Huisjes geeft toe dat hij in zijn werk "zeker fouten" maakt, maar dat het ook zijn taak is om de "redactionele koers" te bewaken. "Soms leidt dat tot stevige inhoudelijke discussies", zegt hij. "Dat dit soms te stevig was, zoals genoemd, hoe menselijk ook, zegt alles over de ambities en betrokkenheid. Vroeger was dit meer dan nu. Te hard overkomen is zelden goed, dat onderschrijf ik."

Onderzoek

Omroep WNL laat een "onafhankelijk medewerkersonderzoek" uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos. Daarnaast gaat journalist Carel Kuyl een onderzoek doen bij het programma Goedemorgen Nederland.

De omroep kwam flink aan bod in het recent gepresenteerde rapport-Van Rijn, over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen. In een enquête gaf 29 procent van de medewerkers het werk onder Huisjes een vijf of lager.

Meer uit Binnenland

Explosie Tarwekamp was volgens politie gericht op bruidsmodezaak

DEN HAAG (ANP) - De explosie aan de Tarwekamp in Den Haag die afgelopen zaterdag zes mensen het leven heeft gekost, was volgens aanwijzingen van de politie gericht tegen een bruidsmodezaak in het getroffen pand. Dat meldde de politie dinsdagavond bij Opsporing Verzocht.

1 uur geleden
P.C. Hooft-prijs voor Maarten 't Hart

DEN HAAG (ANP) - De P.C. Hooft-prijs 2025 voor verhalend proza is voor Maarten 't Hart, meldt het organiserende Literatuurmuseum. De jury, onder wie collega en eerdere winnaar Arnon Grunberg, prijst hem als 'verteller'. "Zijn meesterschap blijkt met name uit zijn dialogen, hij heeft een uitstekend oor voor hoe mensen met elkaar praten en hij weet als geen ander dat spreektaal gestileerd moet worden wil die dialoog in een roman tot leven komen", oordeelt het gezelschap.

3 uur geleden
Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro duurder

DEN HAAG (ANP) - De bouw van het nieuwe pand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is flink vertraagd en pakt daardoor in totaal 136 miljoen euro duurder uit dan aanvankelijk gedacht, meldt minister Fleur Agema (Volksgezondheid) in een Kamerbrief. De oplevering van het nieuwe kantoor in Utrecht Science Park is al meerdere keren uitgesteld, maar de laatst bekendgemaakte planning wordt wel gehaald. Het gebouw wordt volgens de bewindsvrouw in 2025 opgeleverd.

5 uur geleden
Wijkcentrum langer open voor buurtbewoners Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - In het Haagse Wijkcentrum Mariahoeve is het dinsdag een komen en gaan van buurtbewoners die hulp zoeken of een luisterend oor na de explosies aan de Tarwekamp. Ze kunnen er met elkaar in gesprek met een kop koffie of broodje of met vragen terecht bij politiemensen, medewerkers van het Rode Kruis of de woningcorporatie. Het wijkcentrum houdt de deuren momenteel langer open dan gebruikelijk. "We zijn open van 09.00 uur tot 20.00 uur", zegt een woordvoerster.

6 uur geleden
Nieuwe demonstraties hoger onderwijs tegen bezuinigingen

UTRECHT (ANP) - Docenten en studenten in meerdere steden gaan woensdag opnieuw de straat op tegen de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Er zijn demonstraties in Enschede, Groningen, Wageningen, Tilburg, Leiden, Rotterdam, Delft, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

6 uur geleden
Begonnen met sloop van dak portiekflat aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Aan de Tarwekamp in Den Haag is begonnen met de sloop van het dak van een door de explosies zwaar beschadigd deel van de portiekflat. Het gaat om de woningen die pal naast de ingestorte huizen staan. Een hijskraan met grijper haalt de delen van het dak naar beneden, ziet een verslaggeefster ter plaatse.

7 uur geleden
Friesland in beroep tegen uitbreiding gaswinning bij Warga

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland en Wetterskip Fryslân gaan in beroep tegen het besluit om de gaswinning bij de dorpen Warga en Wartena te verlengen en uit te breiden. Vorige maand besloot minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei dat gasbedrijf Vermilion tot 2041 mag boren naar gas.

7 uur geleden