Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Presentatie wetsvoorstel CO2-taks voor bedrijven op Prinsjesdag

Presentatie wetsvoorstel CO2-taks voor bedrijven op Prinsjesdag

BERLIJN (ANP) - Het kabinet presenteert op Prinsjesdag het wetsvoorstel voor een CO2-heffing per 1 januari voor de meest vervuilende industrie. Van vertraging van de vorig jaar aangekondigde maatregel in het klimaatakkoord is geen sprake, zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) in Berlijn na afloop van een bijeenkomst met zijn Europese collega's.

Met de belasting op uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door grote ondernemingen hoopt het kabinet bedrijven te stimuleren om sneller te verduurzamen. Bedrijven krijgen een vrijstelling voor een bepaalde hoeveelheid uitstoot. Over de te veel uitgestoten CO2 wordt dan belasting geheven. Dinsdag, op Prinsjesdag, wordt bekendgemaakt hoe hoog de taks zal zijn.

Vanwege de coronacrisis zou de CO2-vrijstelling de eerste jaren hoger liggen dan eigenlijk nodig is, maar naar 2030 toe wel aflopen. Te veel uitstoten kost de bedrijven dus steeds meer.

Doelstelling

De maatregel is onderdeel van de doelstelling de CO2-uitstoot in Nederland te halveren. Grote ondernemingen als Tata Steel zijn fel tegen de taks, omdat zij al voor hun uitstoot meebetalen in het Europese emissiehandelssysteem ETS. Ook waarschuwt de industrie voor verlies van extra banen.

Vijlbrief bracht zijn collega's in Berlijn op de hoogte van het naderende CO2-wetsvoorstel, en van de beoogde invoering van de vliegbelasting per 1 januari. Onlangs heeft Vijlbrief de Tweede Kamer in verband met de coronacrisis wel beloofd te kijken of 1 januari wel een goed moment daarvoor is. Op initiatief van Nederland hebben negen EU-landen overigens eind vorig jaar de Europese Commissie opgeroepen een wetsvoorstel te maken voor een Europese vliegbelasting.

Meer uit Binnenland

Proef met preventief fouilleren in centrum Heerlen om wapenbezit

HEERLEN (ANP) - De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. De proef gaat dinsdag in. Daartoe is een deel van het stadshart aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Roel Wever wil op die manier aan de weet komen of de signalen kloppen over toenemend wapenbezit. Met name messen worden steeds vaker gevonden. De gemeente gaat de resultaten van de fouilleringen samen met justitie en politie bekijken.

4 minuten geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

41 minuten geleden
OM: verdachte schietpartijen Rotterdam woensdag voorgeleid

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.

1 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

2 uur geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 uur geleden
Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

2 uur geleden
Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associëren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

4 uur geleden