Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premiers Polen, Slovenië en Tsjechië spreken in Kiev met Zelenski

Premiers Polen, Slovenië en Tsjechië spreken in Kiev met Zelenski

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië hebben dinsdagavond in Kiev een gesprek gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Uw bezoek aan Kiev in deze moeilijke tijd voor Oekraïne is een sterk teken van steun. We stellen het zeer op prijs", zei Zelenski in een onlinebericht. De regeringsleiders kwamen eerder op de avond na een lange treinreis aan in de door Russen belegerde Oekraïense hoofdstad.

De president sprak in het Engels en Oekraïens met de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Tsjechische premier Petr Fiala en de Sloveense regeringsleider Janez Jansa, zo is te zien op beelden die zijn vrijgegeven door het kantoor van Zelenski.

Morawiecki liet bij aankomst in Kiev op Twitter weten: "Hier, in het door oorlog verscheurde Kiev, wordt geschiedenis geschreven." De Poolse regeringsleider plaatste ook foto's waarop hij te zien was met de Poolse ex-premier Jaroslaw Kaczynski, Fiala en Jansa. Ze zaten aan een tafel met een kaart van Oekraïne. "De EU steunt Oekraïne, dat op de hulp van zijn vrienden kan rekenen - we hebben deze boodschap vandaag naar Kiev gebracht", schreef Morawiecki.

Moed

De Oekraïense premier Denis Sjmyhal prees de moed van zijn collega's om naar Kiev te komen. "De moed van de echte vrienden van Oekraïne", schreef hij op Twitter.

De vier politici reisden af naar Kiev om met Zelenski en Sjmyhal te spreken. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder was de reis onder strikte geheimhouding gepland in overleg met de EU en de NAVO. Het zijn de eerste regeringsleiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland Oekraïne 24 februari is binnengevallen.

Meer uit Buitenland

VS geven Oekraïne voorrang bij levering luchtafweer

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voorlopig leveren de Verenigde Staten Patriot-systemen en andere soorten luchtafweer alleen aan Oekraïne. Het Witte Huis zegt dat dit land voorrang krijgt door de oorlog met Rusland. Andere landen krijgen de Patriots die hen beloofd zijn nog wel, maar zullen even geduld moeten hebben.

15 minuten geleden
Hongarije belooft een loyale voorzittersrol van de EU

BRUSSEL (ANP) - Als Hongarije per 1 juli het EU-voorzitterschap overneemt van België, hoeft niemand zich zorgen te maken dat het land partijdig of vooringenomen zal zijn in EU-dossiers. Dat heeft de Hongaarse ambassadeur bij de Europese Unie Bálint Ódor gezegd bij de presentatie van de Hongaarse EU-prioriteiten.

19 minuten geleden
Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

1 uur geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

4 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

4 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

5 uur geleden