Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premiers Polen, Slovenië en Tsjechië spreken in Kiev met Zelenski

Premiers Polen, Slovenië en Tsjechië spreken in Kiev met Zelenski

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië hebben dinsdagavond in Kiev een gesprek gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Uw bezoek aan Kiev in deze moeilijke tijd voor Oekraïne is een sterk teken van steun. We stellen het zeer op prijs", zei Zelenski in een onlinebericht. De regeringsleiders kwamen eerder op de avond na een lange treinreis aan in de door Russen belegerde Oekraïense hoofdstad.

De president sprak in het Engels en Oekraïens met de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Tsjechische premier Petr Fiala en de Sloveense regeringsleider Janez Jansa, zo is te zien op beelden die zijn vrijgegeven door het kantoor van Zelenski.

Morawiecki liet bij aankomst in Kiev op Twitter weten: "Hier, in het door oorlog verscheurde Kiev, wordt geschiedenis geschreven." De Poolse regeringsleider plaatste ook foto's waarop hij te zien was met de Poolse ex-premier Jaroslaw Kaczynski, Fiala en Jansa. Ze zaten aan een tafel met een kaart van Oekraïne. "De EU steunt Oekraïne, dat op de hulp van zijn vrienden kan rekenen - we hebben deze boodschap vandaag naar Kiev gebracht", schreef Morawiecki.

Moed

De Oekraïense premier Denis Sjmyhal prees de moed van zijn collega's om naar Kiev te komen. "De moed van de echte vrienden van Oekraïne", schreef hij op Twitter.

De vier politici reisden af naar Kiev om met Zelenski en Sjmyhal te spreken. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder was de reis onder strikte geheimhouding gepland in overleg met de EU en de NAVO. Het zijn de eerste regeringsleiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland Oekraïne 24 februari is binnengevallen.

Meer uit Buitenland

Soedanese strijdende partijen praten weer in Jeddah

JEDDAH (ANP) - De Soedanese strijdkrachten en de rebellerende Rapid Support Forces (RSF) zijn, zij het indirect, weer in gesprek in de Saudische stad Jeddah, bericht de nieuwszender al-Arabiya. Afgelopen week staakten de strijdkrachten de gesprekken over tijdelijke wapenstilstanden en het mogelijk maken van humanitaire hulp omdat de RSF zich toch niet aan de in Jeddah gemaakte afspraken zou houden.

3 minuten geleden
Navalni wint rechtszaak tegen Rusland bij Europees Hof

STRAATSBURG (ANP/DPA) - Rusland heeft de vergiftiging van dissident Aleksej Navalni in 2020 niet voldoende onderzocht, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Daarmee is Navalni's recht op leven geschonden.

12 minuten geleden
Mogelijk al te laat om zee-ijs op de Noordpool in zomer te redden

SEOUL (ANP) - Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool in de zomer tussen 2030 en 2050 mogelijk al ijsvrij. Daarmee kan het zee-ijs in het noordpoolgebied tien jaar eerder gesmolten zijn dan aanvankelijk werd verwacht, concluderen onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

15 minuten geleden
Iraanse ambassade in Saudi-Arabië na zeven jaar heropend

RIYAD (ANP/RTR) - De Iraanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad is dinsdag na zeven jaar sluiting weer opengegaan. De heropening is een gevolg van de toenadering tussen de twee rivalen aan de Perzische Golf in maart, dankzij Chinese diplomatie.

1 uur geleden
VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

1 uur geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

2 uur geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

2 uur geleden