Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Rutte vindt twijfels aan Holocaust 'schokkend'

Premier Rutte vindt twijfels aan Holocaust 'schokkend'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is geschrokken van het onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ook ik vind het schokkend", zei hij. "We mogen over alles debatteren, maar het is van belang dat we het in ieder geval over de feiten met elkaar eens zijn."

Rutte vindt het een rol van de overheid, de samenleving en thuis om "gezamenlijk vast te stellen dat we dit niet willen". Thuis aan de eettafel, bij de opvoeding van kinderen, begint "elk fundamenteel debat".

Eerder woensdag zei Justitieminister Dilan Yeşilgöz erg geschrokken te zijn van het onderzoek. "Dit is niet alleen ronduit schokkend, het is ook zeer ernstig", twitterde de VVD-bewindsvrouw.

Werk te doen

Het onderzoek onder 2000 Nederlanders werd vorig jaar gehouden door een internationale organisatie die opkomt voor slachtoffers van de Holocaust. Eerder werd diezelfde peiling gehouden in andere westerse landen, maar nergens waren de resultaten zo ernstig als in Nederland.

"We hebben als samenleving veel werk te doen", concludeert Yeşilgöz. "En snel ook."

Niet verzonnen

"Wat een verschrikking dit bericht", zegt Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. "Het immense leed van de Shoah is nog overal om ons heen. Het zaaien van twijfel, zelfs door politici, is gevaarlijk en intens kwetsend voor alle nabestaanden. We moeten vechten tegen antisemitisme en haat, elke dag."

"Nee de Holocaust is niet verzonnen", aldus VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. "Zolang zoveel mensen dit denken zal er een stevige voedingsbodem voor antisemitisme zijn." Hij noemt educatie "een belangrijke pijler" om dat tegen te gaan. "De betekenis van de Holocaust mag nooit vergeten worden."

Niet negeren

CDA-Kamerlid Anne Kuik noemt de berichtgeving "pijnlijk en zeer verontrustend". De cijfers onderstrepen volgens haar het belang van geschiedenisles, van herdenken en doorvertellen en van opstaan tegen extremisme, antisemitisme en nepnieuws. "Dit mogen we als samenleving niet negeren."

"Wanneer gruwelijkheden uit het verleden niet worden erkend of begrepen is dat een onacceptabele voedingsbodem voor antisemitisme, haat en racisme", twittert PvdA-leider Attje Kuiken. "Rol voor ouders, onderwijs, media en politiek."

PVV'er Harm Beertema wijt de slechte kennis bij jongeren over het oorlogsverleden aan de slechte staat van het onderwijs. "24 procent functioneel analfabeet en ongeveer hetzelfde percentage twijfelt aan de Holocaust. Wat een afgang. Dit land is stuk."

Meer uit Binnenland

Complotdenker Micha Kat: ik ben soms te ver gegaan

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) heeft dinsdag tijdens zijn strafzaak erkend dat hij in zijn video's af en toe over de schreef is gegaan. Volgens Kat komt dat voor "als er emoties in het spel zijn", zo legde hij in de rechtbank in Den Haag uit. "Bij sommige dingen ben ik te ver gegaan."

48 minuten geleden
OM in hoger beroep in zaak misbruiken oppaskinderen

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.

1 uur geleden
Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

2 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

3 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

3 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

3 uur geleden
Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

5 uur geleden