Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Rutte vindt asieldeal kabinet 'heel fatsoenlijk'

Premier Rutte vindt asieldeal kabinet 'heel fatsoenlijk'

DEN HAAG (ANP) - De asielafspraken waartoe het kabinet vorige week na een uitzonderlijk lange ministerraad heeft besloten, zijn "heel fatsoenlijk" vindt premier Mark Rutte. De gezinshereniging wordt niet verboden maar vertraagd, er komen meer sociale huurwoningen voor statushouders en de Turkijedeal - waarbij Nederland zich verplicht had tot de overname van jaarlijks 1000 vluchtelingen - wordt tijdelijk stopgezet. Dat er vanuit de vier coalitiepartijen kritiek op is "was te voorzien".

Dat zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De commotie die de afspraken bij de coalitiepartijen en hun achterbannen hebben veroorzaakt, baren de premier geen zorgen. "Je moet die wel serieus nemen, maar niets doen is ook geen optie." In dit dossier zijn wederom de smalle marges van de Nederlandse politiek zichtbaar, zei Rutte. "Smalle marges en besturen in grijstinten zijn onvermijdelijk in Nederland."

Bij alle vier de coalitiepartijen wordt anders gereageerd op de asieldeal. De VVD-achterban vindt de asielafspraken te zwak, de ChristenUnie vindt ze te ver gaan. Vooral de rem op gezinshereniging zit de CU dwars. Tot donderdag was de stemming in de VVD vooral dat het asielbeleid strenger mag. Het beeld is diverser geworden nadat VVD-Kamerlid Daan de Neef donderdag bekendmaakte uit de Kamer en de partij te vertrekken uit onvrede over de "ijskoude" asielaanpak.

Vertrek De Neef

Rutte vindt dat daar geen sprake van is. "Ik vind wat we hier doen heel fatsoenlijk is." Hij doelt onder meer over het afremmen van de gezinshereniging - om te voorkomen dat mensen bij Ter Apel in het gras moeten slapen - en het tijdelijk verhogen van het percentage sociale huurwoningen dat aan statushouders wordt toegewezen. Samen met het toekennen van een deel van nieuw te bouwen woningen aan statushouders "denk ik dat we echt een afgewogen pakket hebben."

Het vertrek van VVD-Kamerlid De Neef kwam voor Rutte als een verrassing. Hij had geen signaal van hem gekregen, en heeft geen signalen dat andere VVD-Kamerleden vanwege de asielafspraken uit de fractie willen stappen. "Voor mijn partij heeft altijd gegolden dat we als Nederland mensen die vluchten voor oorlog en geweld een veilig heenkomen moeten bieden." De aantallen moeten wel beheersbaar zijn, uitgeprocedeerde asielzoekers moeten zo snel mogelijk worden uitgezet en overlastgevers moeten hard worden aangepakt, voegde de premier daar aan toe.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

2 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

6 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

11 uur geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

14 uur geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

15 uur geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

17 uur geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden