Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Rutte naar Washington voor overleg met president Biden

Premier Rutte naar Washington voor overleg met president Biden

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) reizen begin volgende week naar Washington voor een gesprek dinsdag met de Amerikaanse president Joe Biden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het is de eerste keer dat ze Biden ontmoeten in het Witte Huis.

Op de agenda staan onder meer de oorlog in Oekraïne, bredere samenwerking op het gebied van defensie en de economische betrekkingen. Nederland is van oudsher een belangrijke investeerder in de VS. Het Witte Huis noemt in een verklaring ook onder meer versterking van de democratie en mensenrechten als gespreksonderwerpen.

Biden zit sinds januari 2021 in het Witte Huis. Nederland en de Verenigde Staten zijn hechte bondgenoten. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft Nederland "een bijzondere rol als wellicht het meest trans-Atlantische land van de EU", zei Rutte eerder.

Laatste bezoek in 2019

De minister-president was in 2019 voor het laatst in het Witte Huis. Toen werd hij ontvangen door toenmalig president Donald Trump. De samenwerking met Trump was "soms wat ongemakkelijk", aldus Rutte vorig jaar juni op een NAVO-top in Madrid. Er was een goede relatie, maar soms was het "een beetje gênant".

Tijdens de regering-Trump verslechterde de relatie tussen de VS en de EU. Trump maakte de Amerikaanse handelsbelangen topprioriteit en nam onder meer maatregelen die de Europese staalindustrie troffen. Verder zag hij weinig waarde in de NAVO. Het beleid van Trump was onvoorspelbaar.

Banden met EU

Onder Biden zijn de banden met de EU weer aangehaald. De Russische invasie in buurland Oekraïne heeft deze trend versterkt. De VS en EU steunen de regering in Kiev op grote schaal met wapens en geld. Daarbij wordt nauw samengewerkt.

Op handelsgebied houdt Biden wel deels het beleid van zijn voorganger in stand. Washington kwam vorig jaar met een paar honderd miljard dollar aan belastingvoordelen en subsidies voor voor groene technologie die in de VS is geproduceerd. Dat is ongeoorloofde staatssteun, is te horen in Europa. Europese landen vrezen dat bedrijven naar de VS zullen vertrekken om te profiteren van deze Amerikaanse financiële voordelen.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

7 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

11 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

13 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden