Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Rutte: geen uitzondering publieksgrootte show Van 't Hek

Premier Rutte: geen uitzondering publieksgrootte show Van 't Hek

AMSTERDAM (ANP) - Er wordt geen uitzondering gemaakt voor de eindejaarsshow van Youp van 't Hek in Carré wat de publieksgrootte betreft. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond voor de camera in het programma Beau dat dat niet gaat. "Ik zou het dolgraag doen, Youp, maar dat kan ik niet doen." Overigens wijst cultuurminister Ingrid van Engelshoven het idee niet gelijk af. "Als hij met een serieus voorstel komt, dan gaan we daar serieus naar kijken."

De cabaretier wil graag dat er bij de opnames van zijn jaarlijkse Oudejaarsconference meer dan dertig man publiek is. Hij vraagt met BNNVARA, NPO, Koninklijk Theater Carré en productiehuis Hekwerk aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland die uitzondering te maken. Het zou een "speciaal nationaal evenement" zijn. Van 't Hek vreest dat de voorstelling op televisie niet werkt als er maar dertig mensen in de zaal zitten.

De premier "zou het heel leuk vinden" als het wel zou doorgaan. Rutte vindt zijn shows "natuurlijk geweldig". "Ik ben opgegroeid met Wim Kan, dat is echt negentiende eeuws", zei Rutte lachend. "Youp hoort natuurlijk in die traditie."

Coronaminister Hugo de Jonge snapt dat de cabaretier baalt van de coronamaatregelen. "Ik kan me voorstellen dat mensen denken: waarom kan ik niet gewoon doen wat ik heel graag wil? Dat geldt voor ondernemers en dat geldt voor theatermakers. Ik begrijp dat allemaal hartstikke goed." Volgens hem is een uitzondering echter ook uitgesloten en wordt "stap voor stap" gekeken naar de mogelijkheden rond de feestdagen.

BNNVARA liet vrijdag eerder op de dag weten "gezamenlijk om deze uitzondering te vragen omdat we van mening zijn dat de Oudejaarsconference een speciaal nationaal evenement is. Een uitzonderlijke, eenmalige jaarafsluiting, die echt hoort bij Nederland", aldus een woordvoerder. "De politiek wil graag dat iedereen op Oudejaarsavond binnen blijft, laten we dan zorgen dat er voor de mensen thuis een goed alternatief is om ook echt binnen te blijven. Deze unieke voorstelling willen we in een zo optimaal mogelijke sfeer en dynamiek op tv kunnen brengen, uiteraard binnen de grenzen van wat kan vanuit het Covid-19 protocol."

De gemeente Amsterdam wil niet reageren op het verzoek totdat het officieel is ontvangen.

Meer uit Binnenland

Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

12 minuten geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

50 minuten geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

1 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

1 uur geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

2 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

2 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

3 uur geleden