Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Rutte en zijn kabinet 'schofferen' Tweede Kamer

Premier Rutte en zijn kabinet 'schofferen' Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte erkent dat hij en zijn kabinet de Tweede Kamer schofferen. Hij reageert daarmee op een boze brief van Kamervoorzitter Khadija Arib dat de Kamer niet altijd goed wordt geïnformeerd. Ze heeft gelijk, zegt de minister-president. "100 procent. Als dat gebeurt."

Rutte zegt dat hij het kabinet heeft aangesproken op haar "terechte" brief. Arib klaagt over tekortkomingen. Volgens haar is dat een ernstige zaak, omdat de Kamer immers controleur is van de regering en over alle wetsvoorstellen stemt.

Regelmatig zijn media eerder op de hoogte van regeringsplannen. Arib noemt dat "zeer ongewenst, zo niet onaanvaardbaar." Ze benadrukt dat ze al vaker het kabinet daarvoor op de vingers heeft getikt. Ze verbaast zich er dan ook over dat het nog steeds gebeurt.

Spoedstukken

Verder organiseren ministers steeds vaker een zogenoemd persmoment op het moment dat ook de Kamer wordt geïnformeerd. Vaak vroeg in de ochtend, laat op de avond en in het weekend. Volgens Arib staat dit op gespannen voet met het uitgangspunt dat de Kamer op "adequate wijze" moet worden geïnformeerd.

Ze vindt het ook niets dat steeds vaker zogenoemde spoedstukken openbaar worden gemaakt buiten de normale werktijden, terwijl daar vaak geen goede reden voor is. Kamerleden moeten erop kunnen vertrouwen dat stukken zoveel mogelijk worden aangeboden op reguliere tijden, zodat zij hun werkzaamheden daarop kunnen afstemmen, aldus Arib.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

2 uur geleden
Timmermans wijt lage aantal stemmen op hem aan gezamenlijke lijst

DEN HAAG (ANP) - Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans denkt niet dat het lage aantal stemmen voor hem te maken heeft met zijn populariteit, maar doordat "men soms nog behoefte had om op mensen te stemmen die uit de eigen bloedgroep komen". GroenLinks en PvdA deden deze verkiezingen voor het eerst mee met een gezamenlijke lijst.

4 uur geleden
Timmermans: kabinet over links buitengewoon onwaarschijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA ziet het niet gebeuren dat er toch een beroep op hem wordt gedaan om een kabinet te vormen, bijvoorbeeld als het de PVV niet lukt. De sociaaldemocraat noemt het "buitengewoon onwaarschijnlijk dat we in het scenario terechtkomen". Hij heeft dan ook tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd er niet op vooruit te willen lopen.

4 uur geleden
Minder stemmen maar meer Kamerzetels voor vrouwelijke kandidaten

DEN HAAG (ANP) - Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hebben iets minder kiezers op een vrouw gestemd. In totaal ging 38 procent van de stemmen naar een vrouw, tegenover 41 procent in 2021. Volgens stichting Stem op een Vrouw - die voor alle kieskringen de proces-verbalen met uitslagen verzamelde - komt dit mogelijk doordat verkiezingswinnaar PVV slechts acht vrouwen op de lijst had staan.

5 uur geleden
Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB "op wat voor manier dan ook" om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken. Een minderheidskabinet is wat hem betreft geen taboe, zegt Wilders na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Mogelijk kunnen een of meerdere partijen gedogen. "Alles kan. Mijn voorkeur heeft een meerderheidskabinet."

5 uur geleden
Wilders als eerste bij verkenner Plasterk

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk is woensdagmorgen begonnen aan zijn zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie. Als eerste kwam PVV-leider Geert Wilders langs. Die wilde niks zeggen toen hij naar binnen ging voor het gesprek.

7 uur geleden
Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

19 uur geleden