Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Rutte blijft toeslagengedupeerden om geduld vragen

Premier Rutte blijft toeslagengedupeerden om geduld vragen

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte blijft gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag om geduld vragen. Mede door de enorme aantallen dossiers die moeten worden weggewerkt kan de hersteloperatie echt niet sneller, denkt hij. Tot frustratie van de Tweede Kamer, die het veel te lang vindt duren, en van ouders die vanaf de publieke tribune soms luidkeels hun ongenoegen lieten blijken.

Rutte herhaalde in het debat dat het er nu naar uitziet dat in het eerste kwartaal van 2025 in circa negen van de tien dossiers de volledige schade zal zijn vastgesteld. De resterende 10 procent moet dan in het halfjaar daarna worden afgehandeld. Dat noemde de premier al een lichtpuntje, omdat eerder gedacht werd dat de hersteloperatie pas ergens in 2027 zou zijn afgerond.

Kamerleden drongen bij Rutte aan op meer tempo, maar hij zei niet nog meer beloftes te willen doen die wellicht niet kunnen worden waargemaakt. Toen het kabinet begin 2021 aftrad om het toeslagenschandaal, werd een tegemoetkomingsregeling opgetuigd als eerste handreiking aan gedupeerden. Daarbij was het idee dat het hooguit een jaar zou duren voordat alle schade zou zijn vergoed.

Gesprekken

Rutte sprak tegen dat het leed van de slachtoffers hem onverschillig laat, een verwijt dat hij toegeworpen kreeg door SP-Kamerlid Renske Leijten. Hij wees op de vele gesprekken die hij ook zelf voert met ouders en verzekerde dat die niemand koud zouden laten. Maar hij benadrukte ook nog maar eens dat hij nooit al dat leed kan wegnemen.

In de problemen kwam de premier geen moment. Het geduld van met name SP, DENK, BBB en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt is weliswaar op, maar oppositiepartijen als de PvdA en GroenLinks zien er geen meerwaarde in als Rutte, bijna 2,5 jaar na de val van zijn vorige kabinet, nog een keer opstapt om dezelfde affaire.

Meer uit Politiek

EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

12 uur geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

13 uur geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

16 uur geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

17 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

18 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

20 uur geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

21 uur geleden