Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier roept Australiërs op niet te demonstreren vanwege corona

Premier roept Australiërs op niet te demonstreren vanwege corona

CANBERRA (ANP/RTR) - De Australische premier Scott Morrison heeft mensen vanwege het coronavirus opgeroepen niet deel te nemen aan de Black Lives Matter-protesten die komend weekeinde in de grotere Australische steden gepland zijn. Op de demonstraties worden dit weekend in heel Australië duizenden mensen verwacht.

"Het gezondheidsadvies is erg duidelijk, het is geen goed idee om te gaan", zei de premier vrijdag tegen verslaggevers. "Laten we een betere, andere manier vinden om deze gevoelen uit te drukken. Laten we onze vrijheden verantwoordelijk uitoefenen."

De overheid van deelstaat New South Wales probeert het protest dat zaterdag in Sydney gepland staat tegen te houden via het hooggerechtshof van de staat. De lokale politie in Sydney had toestemming gegeven voor de bijeenkomst in de veronderstelling dat er minder dan vijfhonderd deelnemers zouden komen, maar nu worden er veel meer verwacht. "De regering van New South Wales zou nooit, maar dan ook nooit groen licht geven aan duizenden mensen die flagrant de gezondheidsvoorschriften negeren", zei premier Gladys Berejiklian vrijdag.

Protesten

Er worden in heel Australië protesten georganiseerd nadat George Floyd vorige week om het leven kwam in de Verenigde Staten. Hij stierf na hardhandig te zijn gearresteerd. Een witte agent drukte minutenlang met een knie op zijn nek.

De dood van Floyd was de directe aanleiding voor protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS en daarbuiten. Bij de Australische protesten wordt ook aandacht gevraagd voor de behandeling van Aboriginals en andere groepen oorspronkelijke bewoners door de politie.

Meer uit Buitenland

Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

10 minuten geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

32 minuten geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

2 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

2 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

2 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk blijft naar verwachting meerdere dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

2 uur geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

3 uur geleden