Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA/JERUZALEM (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

De premier kreeg bijval van de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi die zei dat Israël met de aanvallen "een haat schept die de regio generaties lang zal tergen". Jordanië grenst aan Israël en de Palestijnse gebieden. Safadi meent dat Israël met de verwoestende aanvallen op Gaza "systematisch probeert de bevolking uit de kuststrook te verdrijven". Jordanië vreest dat het oplaaien van het geweld in de bezette Palestijnse gebieden die aan Jordanië grenzen, ook verdrijving van Palestijnen tot doel heeft.

Een Israëlische regeringswoordvoerder zei dat de uitspraken van Safadi "schandelijk en onwaar" zijn. Ook de soortgelijke beschuldiging van het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen (UNWRA), Philippe Lazzarini, is volgens de Israëlische regering "simpelweg niet waar". Lazzarini zei in Doha dat Israël "de basis legt voor de verdrijving van Palestijnen naar Egypte".

Door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 17.700 doden gevallen, en gevreesd wordt dat veel vermisten onder het puin liggen. De voortdurende bombardementen hebben volgens hulporganisaties twee derde van de woningen verwoest of beschadigd. Circa 85 procent van de bevolking van 2,3 miljoen mensen is door de bombardementen ontheemd.

Meer uit Buitenland

Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

32 minuten geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

1 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

2 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

4 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

5 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

8 uur geleden
VS blokkeren resolutie over bestand in Gaza in Veiligheidsraad

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten houden zoals verwacht een resolutie tegen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een humanitair staakt-het-vuren in Gaza. De resolutie, die werd voorgesteld door Algerije, zit onderhandelingen in de weg, zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

8 uur geleden