Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Oekraïne mag toch blijven

Premier Oekraïne mag toch blijven

KIEV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense president Zelenski weigert het ontslag te aanvaarden van zijn premier. Die was in verlegenheid gebracht door een gelekte opname waarin hij zich kritisch uitliet over zijn politieke baas, die volgens hem weinig verstand heeft van economie.

Premier Gontsjaroek zei in december dat Zelenski een zeer primitieve voorstelling heeft van hoe de economie werkt. Hij deed dat tijdens een informele bijeenkomst met ministers en topfiguren bij de centrale bank. Die bespraken volgens plaatselijke media hoe ze economische ontwikkelingen aan de president moesten uitleggen.

Een audio-opname van de uitspraak belandde deze week op sociale media, waarna de minister-president aanbood op te stappen. Hij schreef op Facebook dat hij al een ontslagbrief had geschreven.

Niet het juiste moment

De 35-jarige Gontsjaroek hoeft echter niet op zoek naar een nieuwe baan. Zelenski zei dat het niet het juiste moment is om het land politiek op te schudden. "Ik heb besloten om jou en je regering een tweede kans te geven", zei hij tegen zijn premier.

Zelenski, een komiek zonder politieke ervaring, won vorig jaar de presidentsverkiezingen. Zijn partij Dienaar van het Volk boekte later een grote zege bij de parlementsverkiezingen.

Meer uit Buitenland

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog niets bekend.

1 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

1 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

2 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

4 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

6 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

12 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

12 uur geleden