Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Oekraïne: dankbaar voor EU-steun maar nog meer nodig

Premier Oekraïne: dankbaar voor EU-steun maar nog meer nodig

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is de Europese Unie "zeer dankbaar" voor alle financiële en militaire steun sinds de Russische invasie in februari, en het toekennen van de status van kandidaat-lidstaat van de EU. Toch heeft Kiev meer materiële hulp nodig, waaronder wapens, zei de Oekraïense premier Denis Sjmihal in Brussel. Hij zei ook te hopen dat de EU-landen snel kunnen besluiten over de uitkering van een volgend deel van de beloofde 9 miljard euro.

In mei waren de EU-leiders overeengekomen om Oekraïne met 9 miljard euro te helpen lopende rekeningen te betalen, maar niet of dat in de vorm van giften of leningen zou zijn. In juli werd na lang onderhandelen besloten van het bedrag 1 miljard vrij te maken als "hoogst voordelige langlopende lening" voor het door de oorlog geteisterde land. "We hebben die 1 miljard binnen en hopen op een snelle volgende tranche", aldus Sjmihal. Die zou mogelijk 5 miljard euro bedragen. Hij riep ook op tot een totale importboycot van Russische energie en zei dat zijn land uit zijn voorraden gas kan aanbieden aan de EU.

Sjmihal ondertekende wel met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een akkoord over een pakket van 500 miljoen euro aan begrotingssteun voor Oekraïne. Dat geld is afkomstig van steuncampagnes en de donorconferentie in Warschau, en zal worden besteed aan huisvesting en onderwijs voor mensen die door de oorlog ontheemd zijn, en aan de landbouwsector in het land. Ook krijgt Oekraïne toegang tot fondsen voor verdere digitalisering van het land en werd een akkoord over douane- en belastingfaciliteiten gesloten.

Het was de eerste keer sinds Rusland Oekraïne binnenviel dat het EU-blok in Brussel met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering een zogenoemde associatieraad had. De vorige was in februari, vlak voor de invasie. "We verkeren nu in een geheel andere situatie", aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij zei blij te zijn dat Oekraïne nu kandidaat is voor het EU-lidmaatschap. "De EU zal Oekraïne blijven helpen zich te versterken, en een modern democratisch en onafhankelijk land op te bouwen."

Meer uit Buitenland

Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

32 minuten geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

2 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

4 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

7 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

8 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

10 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

13 uur geleden