Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Oekraïne: dankbaar voor EU-steun maar nog meer nodig

Premier Oekraïne: dankbaar voor EU-steun maar nog meer nodig

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is de Europese Unie "zeer dankbaar" voor alle financiële en militaire steun sinds de Russische invasie in februari, en het toekennen van de status van kandidaat-lidstaat van de EU. Toch heeft Kiev meer materiële hulp nodig, waaronder wapens, zei de Oekraïense premier Denis Sjmihal in Brussel. Hij zei ook te hopen dat de EU-landen snel kunnen besluiten over de uitkering van een volgend deel van de beloofde 9 miljard euro.

In mei waren de EU-leiders overeengekomen om Oekraïne met 9 miljard euro te helpen lopende rekeningen te betalen, maar niet of dat in de vorm van giften of leningen zou zijn. In juli werd na lang onderhandelen besloten van het bedrag 1 miljard vrij te maken als "hoogst voordelige langlopende lening" voor het door de oorlog geteisterde land. "We hebben die 1 miljard binnen en hopen op een snelle volgende tranche", aldus Sjmihal. Die zou mogelijk 5 miljard euro bedragen. Hij riep ook op tot een totale importboycot van Russische energie en zei dat zijn land uit zijn voorraden gas kan aanbieden aan de EU.

Sjmihal ondertekende wel met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een akkoord over een pakket van 500 miljoen euro aan begrotingssteun voor Oekraïne. Dat geld is afkomstig van steuncampagnes en de donorconferentie in Warschau, en zal worden besteed aan huisvesting en onderwijs voor mensen die door de oorlog ontheemd zijn, en aan de landbouwsector in het land. Ook krijgt Oekraïne toegang tot fondsen voor verdere digitalisering van het land en werd een akkoord over douane- en belastingfaciliteiten gesloten.

Het was de eerste keer sinds Rusland Oekraïne binnenviel dat het EU-blok in Brussel met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering een zogenoemde associatieraad had. De vorige was in februari, vlak voor de invasie. "We verkeren nu in een geheel andere situatie", aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij zei blij te zijn dat Oekraïne nu kandidaat is voor het EU-lidmaatschap. "De EU zal Oekraïne blijven helpen zich te versterken, en een modern democratisch en onafhankelijk land op te bouwen."

Meer uit Buitenland

Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

45 minuten geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

7 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

7 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

8 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

10 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

11 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

11 uur geleden