
Premier Noorwegen roept bij herdenking op tot verzet tegen haat
OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen herdenkt donderdag de aanslagen die rechts-extremist Anders Behring Breivik tien jaar geleden pleegde. Premier Erna Solberg riep tijdens een plechtigheid in hoofdstad Oslo op om haat niet onbeantwoord te laten.
Solberg speechte bij de regeringskantoren waar Breivik op 22 juli 2011 een geïmproviseerde autobom liet afgaan. Daardoor vielen acht doden. De extremist vertrok vervolgens naar het eiland Utøya, waar hij begon te schieten op linkse jongeren die daar een zomerkamp hielden. Daardoor kwamen nog eens 69 mensen om het leven.
Breivik gaf zich naderhand over en kreeg een gevangenisstraf van 21 jaar opgelegd. Hij kan ook langer blijven vastzitten als wordt vastgesteld dat hij nog een gevaar is voor de samenleving.
Kerkklokken geluid
Premier Solberg sprak donderdag met overlevenden en nabestaanden van slachtoffers. Ze benadrukte dat de afgelopen 10 jaar veel is gedaan om herhaling van het drama te voorkomen, onder meer op het gebied van veiligheidsbeleid en extremismebestrijding.
Er worden donderdag op het middaguur in het hele land kerkklokken geluid. Ook wordt later op de dag nog een plechtigheid gehouden op Utøya.
Ideologie
Sommige overlevenden van het bloedbad op dat eiland vinden dat nog niet voldoende is afgerekend met de ideologie van Breivik. Vandalen schreven dinsdag de tekst "Breivik had gelijk" op het monument voor de zwarte Benjamin Hermansen, die in 2001 in Oslo is gedood door neonazi's. Dat leidde toen tot geschokte reacties.
"Het dodelijke racisme en rechts-extremisme zijn gewoon nog onder ons", zei overlevende Astrid Eide Hoem, die het hoofd is geworden van de sociaal-democratische jongerenbeweging die het kamp op Utøya had georganiseerd. "Ze worden uitgedragen op het internet, aan de eettafel en door mensen waar door veel andere mensen naar wordt geluisterd."
Meer uit Buitenland
AUSCHWITZ (ANP/DPA) - Duizenden mensen hebben donderdag de slachtoffers van de Holocaust herdacht met een mars bij het naziconcentratiekamp Auschwitz. Onder de aanwezigen waren zo'n tachtig overlevenden van de Holocaust en Israëliërs die recent door Hamas waren gegijzeld in de Gazastrook.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - NAVO-topman Mark Rutte heeft donderdag een gesprek gehad met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne. De Nederlandse oud-premier zei na afloop dat Rusland stappen moet zetten in de onderhandelingen over de oorlog en niet Oekraïne.
2 uur geledenKYIV (ANP) - De raket die een woongebouw in de Oekraïense hoofdstad Kyiv in de nacht van woensdag op donderdag raakte was van Noord-Koreaanse makelij. President Volodymyr Zelensky heeft dat op sociale media gezegd op basis van voorlopige bevindingen.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De VS willen dat Rusland accepteert dat Oekraïne een eigen leger behoudt, meldt persbureau Bloomberg. Volgens ingewijden zou de Amerikaanse gezant Steve Witkoff in zijn volgende gesprek met de Russische president Vladimir Poetin eisen dat het Kremlin het doel van volledige ontwapening in Oekraïne laat vallen.
4 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/DPA) - De Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad is vanaf maandag gesloten voor bezoekers zodat het Vaticaan het conclaaf kan voorbereiden. In de beroemde zaal wordt traditioneel de nieuwe paus verkozen, maar het is nog niet duidelijk wanneer die stemprocedure zal beginnen.
5 uur geledenLONDON (ANP/RTR) - De Europese Commissie zal ergens in de komende twee weken een plan presenteren voor het uitfaseren van de import van alle Russische fossiele brandstoffen. Dat kondigde voorzitter Ursula von der Leyen aan na een bijeenkomst over energie in Londen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF waarschuwt dat de hulpvoorraden in de Gazastrook bijna op zijn. Doordat Israël geen nieuwe humanitaire hulp toelaat in het gebied zou de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties nauwelijks nog in staat zijn om Palestijnse kinderen de hulp te bieden die ze nodig hebben.
8 uur geleden