
Premier Mark Rutte opnieuw naar Israël en Palestijnse gebieden
DEN HAAG (ANP) - Opnieuw reist demissionair premier Mark Rutte naar Israël en de Palestijnse gebieden. Het is derde keer dat hij daar naartoe gaat sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël ruim vier maanden geleden.
Rutte spreekt met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister Benny Gantz. Later ontmoet hij ook nog de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh. Rutte zal aandringen op een onmiddellijke gevechtspauze en vrijlating van alle gijzelaars.
Het bezoek komt op het moment dat Israëlische strijdkrachten zich voorbereiden om Rafah in het zuiden van de Gazastrook aan te vallen. Meer dan een miljoen Palestijnen zijn naar die stad bij de grens met Egypte gevlucht.
Internationaal is er kritiek op dat voornemen om Rafah binnen te vallen. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) zei hierover dit weekeinde: "Moeilijk te zien hoe grootscheeps militair optreden in een gebied met zoveel mensen niet zal leiden tot vele burgerslachtoffers en een grotere humanitaire catastrofe. Dat is niet te rechtvaardigen".
Minister-president Rutte was in oktober en november in Israël en de Palestijnse gebieden. Ook was hij toen op uitnodiging van de emir Tamim Bin Hamad Al Thani in Qatar dat bemiddelt tussen Israël en Hamas.
In een persverklaring van de RVD wordt niet gerept over een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Rutte heeft Abbas begin november wel uitgenodigd om naar Den Haag te komen voor overleg over de situatie in de regio.
De oorlog in Gaza begon op 7 oktober na een aanval van de radicale beweging Hamas op Israël waarbij 1200 doden vielen. Daarna trok het Israëlische leger Gaza binnen. Sindsdien zijn bijna 30.000 Palestijnen omgekomen en is een groot deel van Gaza verwoest.
Meer uit Binnenland
POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
54 minuten geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
5 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
10 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
11 uur geleden