Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Johnson herschikt kabinet, ontslaat drie ministers

Premier Johnson herschikt kabinet, ontslaat drie ministers

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft zijn kabinet ingrijpend herschikt. Hij vervangt onder meer zijn minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die onder vuur lag vanwege de manier waarop de crisis in Afghanistan is aangepakt. Raab wordt volgens Britse media gedegradeerd naar minister van Justitie.

Raab wordt vervangen door minister van Handel Liz Truss, die zich de tweede vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de Britse geschiedenis mag noemen. Johnson handhaaft twee andere belangrijke bewindslieden: minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Minister Raab is volgens bronnen van Sky News woest over zijn degradatie. Hij moest anderhalf jaar geleden nog invallen voor Johnson toen die na een coronabesmetting in het ziekenhuis belandde. De minister lijkt nu een prijs te betalen voor de onvrede over de besluitvorming rond de machtsovername van de Taliban in Afghanistan.

Veel kritiek

Drie andere ministers zijn ontslagen en krijgen geen andere posten. Het gaat om de ministers van Onderwijs, Huisvesting en Justitie. "Bedankt aan iedereen bij het ministerie voor hun werk, toewijding en vriendschap", schrijft ex-huisvestingsminister Robert Jenrick, die wordt vervangen door Michael Gove.

Onderwijsminister Gavin Williamson kreeg veel kritiek over het beleid rondom schoolsluitingen door de pandemie. Ook werd hij onlangs in verlegenheid gebracht toen hij twee sporters met een donkere huidskleur verwarde. Hij zei een ontmoeting te hebben gehad met voetballer Marcus Rashford, maar het bleek te gaan om rugbyspeler Maro Itoje.

Eensgezind team

Johnson wil volgens anonieme overheidsbronnen "een sterk en eensgezind team" neerzetten om het land "beter op te bouwen na de pandemie". Zijn regering kreeg aanvankelijk veel waardering voor de snelle vaccinatiecampagne, maar ziet in peilingen inmiddels oppositiepartij Labour inlopen.

Het komt vaker voor dat Britse ministers tussentijds moeten opstappen. Johnson ontsloeg begin 2020 ook meerdere bewindslieden. Britse media gaven die ingreep de bijnaam "het bloedbad van Valentijnsdag".

Meer uit Buitenland

Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

42 minuten geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

1 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

2 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

3 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

4 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

5 uur geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

6 uur geleden