Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Johnson bezoekt Golfstaten, wil meer olieproductie

Premier Johnson bezoekt Golfstaten, wil meer olieproductie

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Boris Johnson begint woensdag aan een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saudi-Arabië. Hij wil de Golfstaten overhalen om meer olie te gaan produceren om zo de hard gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne tegen te gaan.

Johnson zal in Abu Dhabi een ontmoeting hebben met kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de leider van de VAE. Daarna reist hij naar de Saudische hoofdstad Riyad voor een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman.

Door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen, hoewel de prijzen de afgelopen dagen wel wat zijn gedaald. In een verklaring stelde Johnson dat de wereld af moet van Russische fossiele brandstoffen en dat de VAE en Saudi-Arabië daar een zeer belangrijke rol bij kunnen spelen. Het Verenigd Koninkrijk heeft al gezegd tegen het einde van dit jaar helemaal te willen stoppen met de import van Russische olie.

Controversieel bezoek

De VAE en Saudi-Arabië zijn lid van oliekartel OPEC. De twee Golfstaten produceren samen meer dan 13 miljoen vaten per dag en hebben voldoende reservecapaciteit om de productie verder op te voeren. De OPEC en bondgenoten waaronder Rusland zijn al bezig om maandelijks meer te produceren, maar het oliekartel heeft tot dusver geen gehoor gegeven aan oproepen van onder meer Europa en de Verenigde Staten om nog meer olie te gaan oppompen.

Het bezoek van Johnson aan Saudi-Arabië is wel controversieel, want zaterdag werd nog bekend dat het land op één dag 81 mensen had geëxecuteerd die waren veroordeeld voor terrorisme. Mensenrechtenorganisaties hadden daarom Johnson opgeroepen het bezoek af te blazen. Johnson heeft gezegd dat hij de kwestie zal bespreken tijdens zijn bezoek aan Riyad.

Meer uit Financieel

Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

1 uur geleden
ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

1 uur geleden
AEX-index koerst af op hoger begin, focus blijft op chipsector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van een turbulente handelsweek. De Amsterdamse hoofdindex verloor deze week al zo'n 3 procent. Vooral de chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen uit de gratie. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Chipmachinemaker ASML raakte deze week ruim 14 procent aan waarde kwijt, ondanks dat het bedrijf met sterke kwartaalcijfers kwam. Ook branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag.

2 uur geleden
Recordaantal buitenlandse toeristen in Japan, meer dan voor corona

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Japan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal buitenlandse toeristen verwelkomd. Het cijfer lag ook hoger dan voor de coronapandemie, geholpen door de zwakkere yen waardoor reizen naar het Aziatische land betaalbaarder zijn geworden.

2 uur geleden
Computerstoring legt een derde filialen McDonald's in Japan plat

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's heeft vrijdag een groot deel van zijn vestigingen in Japan moeten sluiten vanwege een ernstige computerstoring. De restaurantketen heeft de oorzaak nog niet gevonden en kan niet zeggen wanneer de filialen weer opengaan.

2 uur geleden
Airconditioners jagen mondiale stroomvraag op, waarschuwt IEA

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldwijde vraag naar elektriciteit groeit dit jaar waarschijnlijk in het snelste tempo in bijna twintig jaar. Dat komt voor een belangrijk deel doordat er steeds meer airconditioners worden gebruikt, nu de temperaturen wereldwijd oplopen en er soms sprake is van flinke hittegolven. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

2 uur geleden
Veel meer vrachtwagens gestolen afgelopen half jaar

ZOETERMEER (ANP) - De afgelopen zes maanden zijn opvallend meer zware bedrijfsvoertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal diefstallen nam met 44 procent toe, meldt de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

2 uur geleden