Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Johnson bezoekt Golfstaten, wil meer olieproductie

Premier Johnson bezoekt Golfstaten, wil meer olieproductie

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Boris Johnson begint woensdag aan een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saudi-Arabië. Hij wil de Golfstaten overhalen om meer olie te gaan produceren om zo de hard gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne tegen te gaan.

Johnson zal in Abu Dhabi een ontmoeting hebben met kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de leider van de VAE. Daarna reist hij naar de Saudische hoofdstad Riyad voor een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman.

Door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen, hoewel de prijzen de afgelopen dagen wel wat zijn gedaald. In een verklaring stelde Johnson dat de wereld af moet van Russische fossiele brandstoffen en dat de VAE en Saudi-Arabië daar een zeer belangrijke rol bij kunnen spelen. Het Verenigd Koninkrijk heeft al gezegd tegen het einde van dit jaar helemaal te willen stoppen met de import van Russische olie.

Controversieel bezoek

De VAE en Saudi-Arabië zijn lid van oliekartel OPEC. De twee Golfstaten produceren samen meer dan 13 miljoen vaten per dag en hebben voldoende reservecapaciteit om de productie verder op te voeren. De OPEC en bondgenoten waaronder Rusland zijn al bezig om maandelijks meer te produceren, maar het oliekartel heeft tot dusver geen gehoor gegeven aan oproepen van onder meer Europa en de Verenigde Staten om nog meer olie te gaan oppompen.

Het bezoek van Johnson aan Saudi-Arabië is wel controversieel, want zaterdag werd nog bekend dat het land op één dag 81 mensen had geëxecuteerd die waren veroordeeld voor terrorisme. Mensenrechtenorganisaties hadden daarom Johnson opgeroepen het bezoek af te blazen. Johnson heeft gezegd dat hij de kwestie zal bespreken tijdens zijn bezoek aan Riyad.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

5 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

7 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

15 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

18 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

19 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden