Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Japan wil af van banden tussen zijn partij en Moonsekte

Premier Japan wil af van banden tussen zijn partij en Moonsekte

TOKIO (ANP/AFP) - Leden van de regeringspartij in Japan mogen geen banden meer hebben met de Japanse Verenigingskerk, beter bekend als de Moonsekte. Premier Fumio Kishida heeft dat aangekondigd nadat de afgelopen tijd veel te doen is geweest over de Moonsekte door de moord op oud-premier Shinzo Abe.

De 41-jarige verdachte koesterde een wrok tegen Abe vanwege diens vermeende banden met de religieuze organisatie. De moeder van de verdachte zou financieel in de problemen zijn gekomen door haar donaties aan de organisatie.

Na de moord is aan het licht gekomen dat meerdere Japanse politici banden hebben met de Moonsekte. De religieuze organisatie wordt verweten een agressief donatiebeleid te voeren onder haar leden.

Partijbeleid

Kishida laat weten dat het partijbeleid wordt dat parlementariërs van de Liberaal-Democratische Partij de banden met de organisatie moeten verbreken. "Politici moeten voorzichtig zijn met het aangaan van relaties met organisaties die door de samenleving als problematisch worden erkend", stelt de premier, die een onderzoek belooft naar de relatie tussen leden van zijn partij en de Moonsekte.

Abe werd vorige maand doodgeschoten toen hij campagne voerde voor een partijgenoot. Hij was geen lid van de Verenigingskerk. De kerk heeft de moord veroordeeld en ontkent dat het zijn leden geld uit de zak klopt.

Meer uit Buitenland

VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

1 uur geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

2 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

2 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

3 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

5 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

7 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

8 uur geleden