Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier hoopt op meer investeringen in Spanje van Apple

Premier hoopt op meer investeringen in Spanje van Apple

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Spanje hoopt op meer investeringen van het Amerikaanse techbedrijf Apple. Daarmee kan het land een economische boost krijgen, die hard nodig is na de coronapandemie, meent de Spaanse premier Pedro Sanchez, die met Apple-topman Tim Cook een ontmoeting had. Volgens Sanchez gaf Apple aan interesse te hebben in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en televisieproducties in zijn land.

"We verwachten dat Apple de komende jaren meer gaat investeren in Spanje", zei Sanchez. Spanje wil uitgroeien tot een audiovisueel centrum van Europa, aldus de premier. Tegen 2025 wil de Spaanse regering 1,6 miljard euro stoppen in de audiovisuele sector van het land, om deze met een derde te kunnen uitbreiden. Videostreamingbedrijf Netflix gaat al in de buurt van hoofdstad Madrid een eerste productielocatie openen. Daarmee kan Spanje een gewilde locatie worden voor grote televisieproducties, zoals de fantasyserie Game of Thrones.

Sanchez was een paar dagen in de Verenigde Staten en ontmoette daar nog meer bedrijven die hij wil interesseren voor investeringen in Spanje om uit de coronacrisis te komen. Daaronder zijn investeringsmaatschappij BlackRock en computerbedrijven HP, Intel en computerchipproducent Qualcomm. Volgens Sanchez zijn er in Spanje veel kansen voor cyberveiligheid en kwantumcomputers, die met veel kleinere deeltjes veel sneller kunnen rekenen.

Hard getroffen

Spanje behoort net als Italië tot de landen in Europa die het hardst werden getroffen door de virusuitbraak. Uit het 750 miljard euro tellende coronaherstelfonds van de Europese Unie gaat ongeveer 140 miljard euro naar Spanje. Sanchez gaf eerder aan het geld te willen investeren in digitalisering, groene energie en onderwijs.

Apple heeft 11 winkels in Spanje en gaf de afgelopen vijf jaar ongeveer 1,5 miljard euro uit aan leveranciers in het land. Dat leverde direct en indirect meer dan 70.000 banen op. Vorig jaar betaalde Apple ongeveer 50 miljoen dollar voor Vilynx, een start-up die technologie ontwikkelt die kunstmatige intelligentie gebruikt voor de analyse van videobeelden.

Meer uit Financieel

Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

49 minuten geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

57 minuten geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

1 uur geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

2 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

3 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

4 uur geleden