Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Ethiopië kondigt 'definitief' offensief aan in Tigray

Premier Ethiopië kondigt 'definitief' offensief aan in Tigray

ADDIS ABEBA (ANP/AFP/DPA) - De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft een "definitief en cruciaal" offensief aangekondigd in de regio Tigray. De 44-jarige leider gaf troepen van zijn tegenstanders vorige week drie dagen de tijd om over te lopen. Die tijd is nu verstreken, benadrukte hij dinsdag.

Het regeringsleger vecht in het noordelijke Tigray tegen de troepen van de Tigray People's Liberation Front (TPLF). Die partij bestuurt de regio en had al een gespannen relatie met de nationale regering. Het kwam tot een militaire confrontatie nadat de premier de TPLF beschuldigde van een aanval op een legerbasis.

Bij de gevechten zijn volgens sommige schattingen honderden doden gevallen. Zo'n 25.000 Ethiopiërs sloegen op de vlucht en staken de grens met Soedan over. Er komt weinig informatie uit de regio over het verloop van de strijd, maar Abiy zei vrijdag dat de TPLF bijna is verslagen.

Nobelprijs

Het regeringsleger zou onder meer de plaats Alamata hebben veroverd. Die ligt op zo'n 180 kilometer van de regionale hoofdstad, Mekele. De TPLF heeft de afgelopen dagen raketten afgevuurd op doelen in de Ethiopische regio Amhara en buurland Eritrea.

Premier Abiy won vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege zijn inspanningen om het slepende conflict met Eritrea te beëindigen. Het Noorse Nobelcomité maakte maandagavond duidelijk "erg bezorgd" te zijn over het geweld in Ethiopië en riep op tot de-escalatie.

Meer uit Buitenland

Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

1 uur geleden
Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

4 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

5 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

11 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

12 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

14 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

16 uur geleden