Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier: België slaat bladzijde om en schrapt coronamaatregelen

Premier: België slaat bladzijde om en schrapt coronamaatregelen

BRUSSEL (ANP) - België schrapt maandag vrijwel alle resterende coronamaatregelen, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen besloten. "Dit is een belangrijke bladzijde die we omslaan", zei premier Alexander De Croo op een persconferentie na afloop. "Een mooi symbool voor onze veerkracht en ons doorzettingsvermogen."

Voor toegang tot de horeca, concerten, discotheken of bioscoop hoeft de coronapas na het weekend niet meer worden getoond. De sluitingsuren voor nachtclubs en cafés verdwijnen en een mondkapje zal alleen nog in het openbaar vervoer, de ziekenhuizen en de verpleegtehuizen moeten worden gedragen.

Beperkingen van de hoeveelheid publiek bij theaters en evenementen vervallen. Het horecapersoneel hoeft geen mondkapje meer te dragen, en leerlingen van het middelbaar onderwijs evenmin. Een FFP2-masker wordt wel nog aangeraden voor medisch kwetsbare mensen, zowel binnen als buiten. Binnen blijft het gebruik van een CO2-meter en een actieplan voor luchtzuivering verplicht. Dat geldt ook voor afgesloten tenten of overdekte terrassen.

De epidemische noodsituatie wordt op 11 maart afgeblazen. "Op zondag 13 maart is het precies twee jaar geleden dat bij het begin van de coronacrisis het federale noodplan werd ingesteld", bracht De Croo ter herinnering. Op die dag ging de eerste lockdown in België in. Hij bedankte iedereen die zich de afgelopen twee jaar heeft ingezet voor de strijd tegen het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

2 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

3 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

3 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

3 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

5 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

5 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

6 uur geleden