Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier België: onacceptabel dat leger dreigmilitair niet loosde

Premier België: onacceptabel dat leger dreigmilitair niet loosde

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo is verontwaardigd dat de militair die het gemunt zou hebben op virologen en de Belgische Staat bij Defensie kon werken en aan wapens kon komen. De Croo noemt het "onaanvaardbaar" dat iemand die op de terrorismelijst staat en zelfs al bedreigingen heeft geuit die mogelijkheden behoudt.

Defensie en de veiligheidsdiensten onderzoeken hoe het kan dat schietinstructeur Jurgen Conings zijn gang heeft kunnen gaan, zei De Croo voor de camera van VTM Nieuws. Donderdag brengen ze verslag uit. Minister van Defensie Ludivine Dedonder zegt ook specifiek onderzoek te hebben gelast naar extreemrechtse sympathieën binnen de krijgsmacht.

Na onder anderen viroloog Marc Van Ranst, die afgelopen jaar is uitgegroeid tot een van de gezichten van het Belgische coronabeleid én mogelijk doelwit van Conings, wordt ook Dedonder extra beschermd. Van Ranst is in veiligheid gebracht, Dedonder heeft extra beveiliging.

De Croo nam het op voor Van Ranst. "Iedereen moet zich in dit land vrij kunnen uitdrukken. Of het nu gaat over politici, over wetenschappers... Elke burger."

Meer uit Buitenland

Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

6 minuten geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

47 minuten geleden
Dodental brand Valencia loopt op

VALENCIA (ANP) - Het dodental door de brand in een appartementencomplex in Valencia is opgelopen naar vijf, meldt de Spaanse krant El País. Rond de tien mensen worden nog vermist.

1 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

3 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

3 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

4 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

5 uur geleden