Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier België: geen lockdown dankzij gevaccineerden

Premier België: geen lockdown dankzij gevaccineerden

BRUSSEL (ANP) - België neemt door de vierde Covid-19-golf nieuwe coronamaatregelen, zoals uitbreiding van de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes vanaf tien jaar en opnieuw een verplichting tot grotendeels thuiswerken in sectoren waar dat kan. De maatregelen gelden vanaf komende zaterdag tot vooralsnog 28 januari. Maar winkels, horeca en nachtclubs hoeven niet eerder te sluiten zoals in Nederland, of tijdelijk helemaal dicht. Dat er geen lockdown komt is te danken aan de gevaccineerden, "dat is dankzij u", zei premier Alexander De Croo voor de televisie na afloop van het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen.

"We leggen de focus nu op voorkomen en beschermen, niet op sluiten", zei de liberale premier. "We hadden allemaal gehoopt op een winter zonder corona, maar we zijn geen eiland." De mondkapjesplicht, nu vanaf 12 jaar, wordt verlaagd tot 10 jaar in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of musea. Ook moet op plekken waar Belgen nu met een geldige coronatest binnen mogen, zoals in restaurants, weer een mondkapje op totdat de klant zit. Tot 13 december zijn werknemers verplicht vier van de vijf dagen per week thuis te werken, daarna drie tot eind januari. Bedrijven zullen net als in vorige coronagolven worden gecontroleerd.

In heel Europa laaien de besmettingen weer op en lopen de ziekenhuizen vol, ook bij de zuiderburen waar 90 procent van de bevolking minstens een prik heeft gehad tegen Covid-19. "De kans om zwaar ziek te worden door de gevolgen van het coronavirus ligt aanzienlijk lager dankzij de vaccins, maar het risico is er nog wel." De Croo wees erop dat het circulerende virus drie maal besmettelijker is dan eerdere varianten en dat daarom de vaccinatiecampagne voor boosterprikken wordt versneld. Bijna 900.000 65-plussers, personen met verminderde immuniteit of mensen die een Janssen-prik kregen hebben al een boosterprik ontvangen. Er wordt zo snel mogelijk met het prikken van iedereen die dat wil begonnen, aldus De Croo.

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

1 uur geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

1 uur geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

2 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

4 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

6 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

8 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

9 uur geleden