Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier België: geen lockdown dankzij gevaccineerden

Premier België: geen lockdown dankzij gevaccineerden

BRUSSEL (ANP) - België neemt door de vierde Covid-19-golf nieuwe coronamaatregelen, zoals uitbreiding van de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes vanaf tien jaar en opnieuw een verplichting tot grotendeels thuiswerken in sectoren waar dat kan. De maatregelen gelden vanaf komende zaterdag tot vooralsnog 28 januari. Maar winkels, horeca en nachtclubs hoeven niet eerder te sluiten zoals in Nederland, of tijdelijk helemaal dicht. Dat er geen lockdown komt is te danken aan de gevaccineerden, "dat is dankzij u", zei premier Alexander De Croo voor de televisie na afloop van het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen.

"We leggen de focus nu op voorkomen en beschermen, niet op sluiten", zei de liberale premier. "We hadden allemaal gehoopt op een winter zonder corona, maar we zijn geen eiland." De mondkapjesplicht, nu vanaf 12 jaar, wordt verlaagd tot 10 jaar in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of musea. Ook moet op plekken waar Belgen nu met een geldige coronatest binnen mogen, zoals in restaurants, weer een mondkapje op totdat de klant zit. Tot 13 december zijn werknemers verplicht vier van de vijf dagen per week thuis te werken, daarna drie tot eind januari. Bedrijven zullen net als in vorige coronagolven worden gecontroleerd.

In heel Europa laaien de besmettingen weer op en lopen de ziekenhuizen vol, ook bij de zuiderburen waar 90 procent van de bevolking minstens een prik heeft gehad tegen Covid-19. "De kans om zwaar ziek te worden door de gevolgen van het coronavirus ligt aanzienlijk lager dankzij de vaccins, maar het risico is er nog wel." De Croo wees erop dat het circulerende virus drie maal besmettelijker is dan eerdere varianten en dat daarom de vaccinatiecampagne voor boosterprikken wordt versneld. Bijna 900.000 65-plussers, personen met verminderde immuniteit of mensen die een Janssen-prik kregen hebben al een boosterprik ontvangen. Er wordt zo snel mogelijk met het prikken van iedereen die dat wil begonnen, aldus De Croo.

Meer uit Buitenland

Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

6 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

7 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

12 uur geleden