
Premier Australië hekelt Amerikaans-Britse vervolging Assange
CANBERRA (ANP/AFP) - De Australische premier Anthony Albanese heeft beklemtoond dat de vervolging van de Australiër Julian Assange door Amerikanen en Britten niet eindeloos kan voortduren. Er zijn volgens Albanese allerlei opinies over de man, maar hoe dan ook, dit kan niet eeuwig doorgaan want "genoeg is genoeg". De vervolging moet ophouden en Assange moet terug naar zijn familie, volgens de premier.
Het Australische parlement nam woensdag een gelijkluidende motie aan. Assange wordt sinds 2010 vervolgd en zit sinds 2019 vast in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis in Londen. In 2020 begon de uitleveringsprocedure aan de VS die hem voor onder meer spionage willen berechten. In 2021 besloot de Britse justitie hem uit te leveren. Over de laatste beroepsmogelijkheid hiertegen is dinsdag een hoorzitting in Londen.
Assange richtte in 2006 de website en het 'klokkenluidersplatform' WikiLeaks op. Het medium publiceerde door de jaren heen een grote hoeveelheid vertrouwelijke informatie over vooral politieke en militaire kwesties. Sinds eind 2022 lijkt de site uitgeschakeld, volgens WikiLeaks door Washington die de verdere verspreiding van informatie van WikiLeaks tegengaat en de donors onder druk heeft gezet.
WikiLeaks
WikiLeaks baarde onder meer opzien in 2016 met de publicatie van tienduizenden e-mails van het bestuur van de Democratische Partij in de VS. Die toonden dat het bestuur de linkse politicus Bernie Sanders op een zijspoor wilde zetten ten gunste van Hillary Clinton.
In de VS wordt Assange echter vervolgd voor talrijke publicaties over de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak. Daarin komen ook oorlogsmisdaden voor die er door of in opdracht van Amerikanen zijn gepleegd. Volgens de Amerikaanse justitie komt het publiceren van militaire geheime documenten neer op spionage die onder meer Amerikaanse militairen of hun informanten in gevaar hebben gebracht. Assange kan tot 175 jaar celstraf krijgen.
Assange werd in 2010 als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over beweerde seksuele gedragingen van hem. Op grond daarvan werd hij in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten, maar verdween uit angst voor een door de VS opgezette val in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast in Londen.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft evacuatiewaarschuwingen afgegeven voor mensen in drie Jemenitische havens. Het leger zegt dat het deze gebieden zal aanvallen vanwege militaire activiteiten die daar plaatsvinden.
4 uur geledenBEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op gebieden in Libanon. Dat melden Libanese media op basis van ooggetuigen en online circulerende beelden. Het Israëlische leger (IDF) heeft de aanvallen bevestigd op X.
4 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - Het dodental door de overstromingen in het midden van de Amerikaanse staat Texas is opgelopen tot zeker 67, onder wie 21 kinderen. Veruit de meeste slachtoffers vielen in de regio Kerr County, waar onder meer een zomerkamp voor meisjes werd weggevaagd door een vloedgolf.
8 uur geledenAURILLAC (ANP) - Een zwerm bijen heeft mensen aangevallen in de Franse plaats Aurillac, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Vierentwintig mensen werden gestoken en drie van hen verkeren in kritieke toestand. Dat melden Franse media waaronder de krant La Dépêche.
10 uur geledenHOUSTON (ANP) - Van vijf meisjes in een zomerkamp in de Amerikaanse staat Texas dat door een vloedgolf werd getroffen, is inmiddels de dood bevestigd. Nog steeds worden kampeerders vermist na de overstroming van Camp Mystic, een christelijk vakantiekamp voor meisjes in Hunt in Kerr County. Volgens NBC gaat het om elf meisjes en een begeleider.
11 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De drie plekken in de Seine in Parijs waar zaterdag voor het eerst in ruim een eeuw gezwommen mocht worden, zijn een dag later weer tijdelijk gesloten. Net als in de decennia ervoor was het water te vervuild.
13 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Openbaar aanklagers hebben opnieuw een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Zuid-Koreaanse oud-president Yoon Suk-yeol. Het bevel heeft te maken met zijn rechtszaak rond machtsmisbruik en het belemmeren van overheidswerkzaamheden, heeft aanklager Park Ji-young bekendgemaakt.
16 uur geleden