Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Australië hekelt Amerikaans-Britse vervolging Assange

Premier Australië hekelt Amerikaans-Britse vervolging Assange

CANBERRA (ANP/AFP) - De Australische premier Anthony Albanese heeft beklemtoond dat de vervolging van de Australiër Julian Assange door Amerikanen en Britten niet eindeloos kan voortduren. Er zijn volgens Albanese allerlei opinies over de man, maar hoe dan ook, dit kan niet eeuwig doorgaan want "genoeg is genoeg". De vervolging moet ophouden en Assange moet terug naar zijn familie, volgens de premier.

Het Australische parlement nam woensdag een gelijkluidende motie aan. Assange wordt sinds 2010 vervolgd en zit sinds 2019 vast in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis in Londen. In 2020 begon de uitleveringsprocedure aan de VS die hem voor onder meer spionage willen berechten. In 2021 besloot de Britse justitie hem uit te leveren. Over de laatste beroepsmogelijkheid hiertegen is dinsdag een hoorzitting in Londen.

Assange richtte in 2006 de website en het 'klokkenluidersplatform' WikiLeaks op. Het medium publiceerde door de jaren heen een grote hoeveelheid vertrouwelijke informatie over vooral politieke en militaire kwesties. Sinds eind 2022 lijkt de site uitgeschakeld, volgens WikiLeaks door Washington die de verdere verspreiding van informatie van WikiLeaks tegengaat en de donors onder druk heeft gezet.

WikiLeaks

WikiLeaks baarde onder meer opzien in 2016 met de publicatie van tienduizenden e-mails van het bestuur van de Democratische Partij in de VS. Die toonden dat het bestuur de linkse politicus Bernie Sanders op een zijspoor wilde zetten ten gunste van Hillary Clinton.

In de VS wordt Assange echter vervolgd voor talrijke publicaties over de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak. Daarin komen ook oorlogsmisdaden voor die er door of in opdracht van Amerikanen zijn gepleegd. Volgens de Amerikaanse justitie komt het publiceren van militaire geheime documenten neer op spionage die onder meer Amerikaanse militairen of hun informanten in gevaar hebben gebracht. Assange kan tot 175 jaar celstraf krijgen.

Assange werd in 2010 als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over beweerde seksuele gedragingen van hem. Op grond daarvan werd hij in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten, maar verdween uit angst voor een door de VS opgezette val in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast in Londen.

Meer uit Buitenland

Axios: Trump belooft Oekraïne meteen deel van gestremde Patriots

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.

5 minuten geleden
Macron begint aan staatsbezoek aan Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.

45 minuten geleden
Deense premier: verlagen van defensie-uitgaven was enorme fout

STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.

1 uur geleden
Oekraïne wil onderzoek naar Russische inzet van chemische wapens

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.

1 uur geleden
Duitsland boos om dreigende actie China tegen gevechtsvliegtuig

BERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.

1 uur geleden
Russische verkiezingswaarnemer stopt na vervolging topman

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.

2 uur geleden
Waarnemer: vrachtschip op Rode Zee voortdurend aangevallen

LONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.

2 uur geleden