Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pralinemaker lang dicht door salmonella bij Belgische chocolareus

Pralinemaker lang dicht door salmonella bij Belgische chocolareus

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische chocolatier en maker van pralines Neuhaus moet zijn productie waarschijnlijk weken stilleggen na de ontdekking van salmonella bij de grote chocoladeproducent Barry Callebaut. Dat heeft topman Ignace Van Doorselaere gezegd in een interview in de Belgische krant La Dernière Heure.

Eerder deze week sloeg Callebaut alarm omdat in zijn chocoladefabriek in Wieze, volgens het bedrijf de grootste ter wereld, de salmonellabacterie was gevonden. Besmette chocolade was geleverd aan onder meer afnemers in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Inmiddels is duidelijk dat geen van de besmette chocolade bij consumenten is terechtgekomen.

Maar andere chocolademakers lijken wel de dupe. Van Doorselaere zegt pas woensdagavond op de hoogte gebracht te zijn van het probleem. "Een groot deel van de chocolade die mogelijk besmet is, was dan al gebruikt in onze fabrieken", vertelt hij.

Productie stilgelegd

"We hebben de hele productie en de betrokken stock moeten isoleren en vernietigen, maar ook onze fabriek moeten sluiten." Die sluiting zou twee tot vier weken moeten duren, of in ieder geval tot de fabriek helemaal is gereinigd. Neuhaus hoopt dan begin augustus weer normaal te kunnen draaien.

Andere chocoladeverwerkers hebben hun productie ook volledig of geheel moeten stilleggen, klinkt het. Het is onduidelijk wanneer het werk overal weer op gang kan komen. Er dreigen volgens Callebaut vooralsnog geen lege schappen. Van Doorselaere bevestigt dat: "Gelukkig kunnen we met onze voorraad de verkoop gedurende drie tot vier weken afdekken."

Eerder dit jaar werd in een Belgische fabriek van het Italiaanse bedrijf Ferrero ook al salmonella gevonden. Honderden mensen werden ziek, onder wie ook Nederlanders. De chocolade-eieren van Kinder Surprise verdwenen een poos uit de schappen.

Meer uit Financieel

Studie: lagere winst beperkt innovatiekracht kleinere bedrijven

UTRECHT (ANP) - Ruim de helft van de kleinere bedrijven heeft vorig jaar minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat meldt de netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 9000 jaarrekeningen. Door die lagere winst staat de innovatiekracht van het mkb onder druk, iets waar de organisatie zich zorgen over maakt.

12 minuten geleden
Chinese staatsmedia: EU-heffingen moeten weg voor 4 juli

BEIJING (ANP/RTR) - China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto's van Chinese makelij van kracht moeten worden.

18 minuten geleden
Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

1 uur geleden
Werkenden strijken kleiner deel op van verdiensten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben vorig jaar opnieuw een kleiner deel opgestreken van de verdiensten in het bedrijfsleven. Van iedere euro die bedrijven verdienden, hielden werknemers en zelfstandigen 69 cent over. Dat is een iets kleiner deel dan in het voorgaande jaar en veel minder dan in 1995, toen werkenden 81,4 cent per verdiende euro opstreken.

1 uur geleden
Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand flink gestegen en hebben een nieuw record bereikt, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De vorige piek was in juli 2022, waarna de prijzen iets daalden door de hogere hypotheekrente. Sinds juni 2023 maken de huizenprijzen op de krappe woningmarkt weer een opmars.

2 uur geleden
Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

16 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

17 uur geleden