Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Powell waarschuwt voor onzeker pad Amerikaanse economie uit dal

Powell waarschuwt voor onzeker pad Amerikaanse economie uit dal

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het is nog altijd hoogst onzeker hoe de Amerikaanse economie zich zal herstellen van de coronacrisis. Die boodschap had Jerome Powell, president van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, in een hoorzitting door leden van het Amerikaanse Congres.

Verschillende macro-economische gegevens wijzen op enig herstel. Het opvallendst was de onverwachte daling van de werkloosheid in mei ten opzichte van april, hoewel de werkloosheid met 13,3 procent nog altijd op een hoog niveau ligt.

Powell erkende tegenover de Amerikaanse Senaat dat dergelijke indicatoren op herstel kunnen wijzen. "Maar de productie en werkgelegenheid liggen nog altijd ver onder het niveau van voor de pandemie", voegde hij daaraan toe. Daarnaast is het volgens hem nog hoogst onzeker hoe lang het duurt voordat de Amerikaanse economie de klap van de corona-uitbraak te boven is. "Voordat mensen erop vertrouwen dat de ziekte onder controle is, is een volledig herstel onwaarschijnlijk."

Economische ongelijkheid

Powell onderstreepte zijn eerdere boodschap dat de rente op het huidige lage niveau blijft zolang de weg naar economisch herstel niet duidelijk is ingezet. De Fed staat bovendien klaar om de crisis met alle andere mogelijke middelen te bestrijden.

Senatoren vroegen Powell in het licht van antiracismeprotesten herhaaldelijk naar de economische ongelijkheid in de Verenigde Staten, waardoor werkloosheidscijfers onder zwarte Amerikanen hoger liggen. De centralebankpresident erkende dat de minderheden en Amerikanen met lage inkomens het hardst worden getroffen door de coronacrisis, terwijl zij het minste in staat zijn die klap op te vangen. De crisis dreigt volgens hem de al bestaande ongelijkheid te vergroten.

Meer uit Financieel

McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

33 minuten geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

5 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

5 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

6 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

7 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

8 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

8 uur geleden