Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL zakt, OCI wint op Damrak na resultaten

PostNL zakt, OCI wint op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd het aandeel PostNL maandag lager gezet na tegenvallende resultaten van de post- en pakketbezorger. De kwartaalcijfers van kunstmestproducent OCI vielen daarentegen wel in goede aarde. Verder stonden de luchtvaartaandelen in de belangstelling na het einde van de reisbeperkingen voor de Verenigde Staten.

PostNL zakte dik 2 procent in de MidKap. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal minder omzet. Volgens topvrouw Herna Verhagen had de aanpassing van de btw-regels voor kleine goederen van buiten de Europese Unie een "sterkere tijdelijke negatieve impact" op de internationale volumes bij zowel post- als pakketbezorging dan voorzien. Voor alle pakketjes die van buiten de EU komen, moet sinds 1 juli btw worden betaald. OCI klom 0,8 procent. De kunstmestproducent wist de omzet ruimschoots te verdubbelen in het derde kwartaal. Ook boekte het bedrijf weer winst.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel vlak op 819,17 punten onder aanvoering van staalconcern ArcelorMittal (plus 1,3 procent). De MidKap won 0,2 procent tot 1082,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen bleven ongewijzigd.

Henkel

Air France-KLM won 0,9 procent. De VS verwachten maandag een forse toestroom van internationale bezoekers nu er een einde is gekomen aan de reisbeperkingen die de Amerikanen in maart 2020 een groot deel van de wereldbevolking oplegden vanwege de coronapandemie. Lufthansa steeg 1 procent in Frankfurt.

In Frankfurt zakte Henkel 5 procent. De Duitse maker van wasmiddelen, zeep en lijmen verlaagde zijn winstverwachting. Het bedrijf achter merken als Schwarzkopf en Persil, maar ook de lijmen van Pritt, kampt met hogere kosten voor ruwe materialen die het niet volledig kon compenseren met prijsverhogingen.

Tesla

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla, die ook een notering heeft in Frankfurt, duikelde bijna 7 procent, na een poll op Twitter van topman Elon Musk waarin hij zijn volgers de vraag voorlegde of hij 10 procent van zijn Tesla-aandelen zou moeten verkopen. Van de ruim 3,5 miljoen stemmen heeft een meerderheid van bijna 58 procent ja gestemd. De vraag van de multimiljardair komt na een voorstel van de Democraten om de superrijken meer belasting te laten betalen en met name het bezit van aandelen zwaarder aan te pakken.

De euro was 1,1552 dollar waard, tegen 1,1560 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 82,15 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 83,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte dik 2 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

7 minuten geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

12 minuten geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

39 minuten geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Aziƫ met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

59 minuten geleden
AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

1 uur geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

1 uur geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

1 uur geleden