Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL uitblinker op groen Damrak

PostNL uitblinker op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL is woensdagmiddag de absolute uitblinker op het Damrak geweest. Het post- en pakketbedrijf kwam met een positieve handelsupdate. Het sentiment op de Europese beurzen was gematigd positief. De opleving van de Amerikaanse winkelverkopen deed het humeur van beleggers goed, al al bleven ze voorzichtig vanwege de oplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea.

De AEX-index sloot de sessie met een winst van 1,2 procent op 566,48 punten. De MidKap steeg aangevoerd door PostNL 0,5 procent tot 759,76,13 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs klommen tot 0,9 procent.

PostNL beleefde een koerssprong van bijna 18 procent, geholpen ook door een adviesverhoging. Het postbedrijf is veel positiever geworden over het lopende boekjaar. Door de coronamaatregelen zitten veel mensen thuis en bestellen ze ook meer online, wat de pakketbezorging goed deed. Voor heel het jaar gaat PostNL nu uit van een bedrijfsresultaat sterk boven de 110 miljoen tot 130 miljoen euro die het bedrijf eerder voorspelde.

Signify

Ook Signify stond in de kopgroep van de middelgrote fondsen met een bescheiden winst van 2,1 procent. Een speciaal soort uv-licht uit lampen van het Nederlandse verlichtingsbedrijf is effectief gebleken bij het uitschakelen van het nieuwe coronavirus. Air Franc-KLM, waar mogelijk duizenden banen verdwijnen, sloot de rij met een min van 3,9 procent.

In de AEX was betalingsbedrijf Adyen de sterkste stijger met een winst van 3,4 procent. Verder viel de winst van chipmachinemaker ASML (plus 3 procent) op. Techinvesteerder Prosus won 1,6 procent na een adviesverhoging door HSBC. Financiële fondsen ABN AMRO, NN Group en Aegon sloten de rij met minnen tot 1,6 procent.

Colruyt

In Brussel zakte Colruyt ruim 5 procent na een tegenvallende omzetgroei van het Belgische supermarktconcern. Concurrent Ahold Delhaize won in de AEX 1,2 procent.

De Britse bank HSBC sloot in Londen 0,5 procent lager. Het concern gaat na een pauze vanwege de coronacrisis verder met zijn forse ontslagprogramma, waarbij de komende jaren uiteindelijk 35.000 banen verdwijnen. Branchegenoot Commerzbank verloor 1,2 procent in Frankfurt. De Britse toezichthouder FCA legt het Duitse concern een boete op van omgerekend ruim 42 miljoen euro vanwege gebrekkig toezicht op witwaspraktijken.

De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1257 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse kostte 1,2 procent minder op 37,93 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 40,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

25 minuten geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

49 minuten geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

1 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

2 uur geleden
Wereldbank wil 100 miljoen Afrikanen van stroom voorzien

ZANZIBAR (ANP/BLOOMBERG) - De Wereldbank streeft ernaar om 100 miljoen mensen in Afrika tegen 2030 van elektriciteit te voorzien. Daarvoor is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking van plan 5 miljard dollar (omgerekend zo'n 4,6 miljard euro) uit te trekken, zegt Wereldbank-voorzitter Ajay Banga.

2 uur geleden
Orders voor Duitse fabrieken onverwacht gedaald

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - Fabrieken in Duitsland hebben in oktober onverwacht minder orders gekregen. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis gingen de orders met 3,7 procent omlaag in vergelijking met de voorgaande maand. Economen hadden in doorsnee op een lichte plus van 0,2 procent gerekend.

2 uur geleden