Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL pakt forse winst op groen Damrak

PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

De AEX-index won uiteindelijk 0,7 procent tot 682,96 punten. De MidKap steeg onder aanvoering van PostNL 0,9 procent tot 1015,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,2 procent.

PostNL werd 9 procent meer waard en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. Vesa is het investeringsbedrijf van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, die al een tijdje een belang van 25 procent heeft in PostNL. Volgens analisten van ING en Jefferies betreft de indiening van de documenten slechts een formaliteit en is elke koersreactie overdreven. Křetínský, de eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft ook een groot belang in het Britse Royal Mail.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,2 procent. De grote bedrijven in de retailsector en hun leveranciers lieten een gemengd beeld zien. Unilever won 1,9 procent en Heineken klom 0,6 procent. Ahold Delhaize stond met een min van 0,5 bij het selecte groepje dalers. Donderdag kregen deze ondernemingen nog rake klappen door de vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten aantast.

Air France-KLM (plus 1,1 procent) zette de opmars voort, al ging een eerdere winst van een paar procent weer deels verloren. De luchtvaartcombinatie voert gesprekken met de Amerikaanse investeerder Apollo over een kapitaalinjectie van een half miljard euro. Als die investering er daadwerkelijk komt, verwacht het concern een deel van zijn leningen terug te kunnen betalen die de Franse staat verstrekte als noodhulp tijdens de coronacrisis.

Richemont

In Zürich kelderde Richemont 13 procent na teleurstellende resultaten van het Zwitserse luxeconcern, bekend van mode van het merk Chloé en sieraden van Cartier.

De euro was 1,0551 dollar waard, tegen 1,0594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 112,80 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 112,39 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

1 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

17 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

18 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

19 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

22 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

23 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden