Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL neemt duizenden extra pakketbezorgers in dienst

PostNL neemt duizenden extra pakketbezorgers in dienst

DEN HAAG (ANP) - Postbedrijf PostNL neemt de komende jaren duizenden extra pakketbezorgers in dienst, meldt het bedrijf. Op termijn wil PostNL minimaal de helft van alle pakketbezorgers in dienst hebben. Nu zijn er 1900 mensen in dienst, dat moeten er ongeveer 6000 worden. PostNL voert momenteel onderhandelingen met vakbond FNV over een nieuwe cao.

Volgens topvrouw Herna Verhagen wil PostNL ook "verdere verbeteringen aanbrengen" in de samenwerkingen met onderaannemers die voor de grootste post- en pakketbezorger van Nederland werken. Dat komt doordat de pakkettenmarkt blijft doorgroeien, en door de "ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van arbeid en duurzaamheid", schetst het bedrijf.

PostNL zegt ook de ruim vijfhonderd onderaannemers te willen "stimuleren en ondersteunen" om verder te groeien en op te schalen. Grotere bedrijven zijn volgens PostNL ook beter in staat om te investeren in klimaatoplossingen, zoals elektrisch vervoer en laadinfrastructuur. Groei is volgens het bedrijf "noodzakelijk" voor verduurzaming bij onderaannemers.

Uitstootvrij bezorgen

PostNL wil in 2030 uitstootvrij bezorgen in het laatste gedeelte van de bezorgketen. Dat is het ritje naar de klant. PostNL zegt daarom de extra kosten voor een pakketbus te vergoeden en dit jaar eenmalig een bonus te geven van 2000 euro per bestelde elektrische pakketbus.

"Geweldig dat PostNL eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt", zegt FNV in een reactie. Maar de bond blijft kritisch: "Nu nog dienstverbanden voor al de uitzendkrachten die al jarenlang op de sorteercentra werken. Daar blijven we ons de komende tijd zeker nog voor hardmaken", aldus bestuurder FNV Post & Pakketten Mariska Exalto.

Nieuwe cao

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor medewerkers van PostNL zijn woensdag begonnen. FNV wilde al één gelijkwaardige cao en dat werknemers vast in dienst moeten komen. De postbezorgers-cao is volgens de bond nu slechter dan die van de rest van het personeel. De bond eist ook 100 euro bruto per maand extra, minimaal 14 euro per uur, afschaffing van jeugdlonen en een goede regeling voor oudere werknemers om eerder te stoppen met werken. Ook wil de bond dat de lonen automatisch aangepast worden aan de inflatie.

Eerder deze maand bood PostNL alle postbezorgers een vast contract aan. Het gaat om zowel werknemers die al in dienst zijn van het postbedrijf, als werknemers die nieuw in dienst komen. Daarmee worden ruim duizend tijdelijke contracten omgezet in contracten voor onbepaalde tijd.

Meer uit Financieel

Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

24 minuten geleden
Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

1 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

2 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

2 uur geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

3 uur geleden
Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

4 uur geleden
Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

5 uur geleden