Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL na handelsupdate fors hoger gezet, AEX wint iets na klap

PostNL na handelsupdate fors hoger gezet, AEX wint iets na klap

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was dinsdag een sterke stijger op de beurs in Amsterdam. Het postbedrijf kwam met een handelsupdate die goed werd ontvangen door beleggers. De AEX-index eindigde iets hoger na de koersval van een dag eerder.

Volgens een voorlopige handelsupdate sloot PostNL het jaar met een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Het bedrijf meldde dat de winst voor belastingen en grote eenmalige posten uitkomt op ongeveer 277 miljoen euro voor heel 2021. Verder kondigde PostNL aan voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het aandeel steeg met 7,2 procent in de MidKap. Die eindigde 1,3 procent hoger op 1022,54 punten. Bodemonderzoeker Fugro (plus 5,8 procent) en sportschoolketen Basic-Fit (plus 4,2 procent) werden ook flink hoger gezet.

De AEX eindigde 0,2 procent in de plus op 739,86 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent.

Federal Reserve

Beleggers zijn in afwachting van de uitkomsten van de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, die woensdag bekend worden gemaakt. De vrees dat de Fed de rente gaat verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken zorgde maandag nog voor een verkoopgolf op de Europese beurzen. Ook de spanningen in Oekraïne vanwege een mogelijke inval door Rusland hielden de markten in de greep.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen en won 4,2 procent. Naast Shell stonden zorgtechnologieconcern Philips (plus 4 procent) en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (plus 3,4 procent) in de kopgroep.

Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever steeg 0,2 procent. Dat bedrijf schrapt wereldwijd ongeveer 1500 managementbanen. Volgens topman Alan Jope zal Unilever zo sneller kunnen handelen als er iets verandert in de markt. Dat moet de prestaties ten goede komen. Het nieuws kwam naar buiten kort nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz aandelen zou hebben gekocht in het bedrijf.

De euro was 1,1280 dollar waard, tegen 1,1342 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 84,81 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 87,64 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

7 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

7 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

7 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

8 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

10 uur geleden
Ondernemers ontstemd over doorschuiven spaartaksrekening

DEN HAAG (ANP) - Het voelt onjuist dat het kabinet de rekening voor de onterecht betaalde spaartaks op het bordje van de ondernemers legt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de voorjaarsplannen van het kabinet. Volgens de ondernemersorganisaties leeft er onder de achterban een gevoel van onrechtvaardigheid. Ook omdat het kabinet ervoor had kunnen kiezen de staatsschuld iets verder te laten oplopen nu Nederland wat dat betreft "ver beneden" de EU-normen zit.

10 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

12 uur geleden