Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL na handelsupdate fors hoger gezet, AEX wint iets na klap

PostNL na handelsupdate fors hoger gezet, AEX wint iets na klap

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was dinsdag een sterke stijger op de beurs in Amsterdam. Het postbedrijf kwam met een handelsupdate die goed werd ontvangen door beleggers. De AEX-index eindigde iets hoger na de koersval van een dag eerder.

Volgens een voorlopige handelsupdate sloot PostNL het jaar met een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Het bedrijf meldde dat de winst voor belastingen en grote eenmalige posten uitkomt op ongeveer 277 miljoen euro voor heel 2021. Verder kondigde PostNL aan voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het aandeel steeg met 7,2 procent in de MidKap. Die eindigde 1,3 procent hoger op 1022,54 punten. Bodemonderzoeker Fugro (plus 5,8 procent) en sportschoolketen Basic-Fit (plus 4,2 procent) werden ook flink hoger gezet.

De AEX eindigde 0,2 procent in de plus op 739,86 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent.

Federal Reserve

Beleggers zijn in afwachting van de uitkomsten van de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, die woensdag bekend worden gemaakt. De vrees dat de Fed de rente gaat verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken zorgde maandag nog voor een verkoopgolf op de Europese beurzen. Ook de spanningen in Oekraïne vanwege een mogelijke inval door Rusland hielden de markten in de greep.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen en won 4,2 procent. Naast Shell stonden zorgtechnologieconcern Philips (plus 4 procent) en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (plus 3,4 procent) in de kopgroep.

Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever steeg 0,2 procent. Dat bedrijf schrapt wereldwijd ongeveer 1500 managementbanen. Volgens topman Alan Jope zal Unilever zo sneller kunnen handelen als er iets verandert in de markt. Dat moet de prestaties ten goede komen. Het nieuws kwam naar buiten kort nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz aandelen zou hebben gekocht in het bedrijf.

De euro was 1,1280 dollar waard, tegen 1,1342 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 84,81 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 87,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

1 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

2 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

3 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

3 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

3 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

4 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

4 uur geleden