
PostNL hard onderuit op Damrak na tegenvallende resultaten
AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De resultaten van de post- en pakketbezorger vielen duidelijk niet in de smaak bij beleggers. Het bedrijf werd ook voorzichtiger over het gehele jaar, na een volgens topvrouw Herna Verhagen "lastig derde kwartaal". De resultaten waren volgens Verhagen wel beter dan vorig jaar, maar het pakkettenvolume groeide minder snel dan verwacht.
In Nederland verwerkte PostNL iets minder pakketten dan vorig jaar doordat consumenten minder uitgeven door de hoge inflatie. Het bedrijf verwacht nu dat het jaarresultaat aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 100 miljoen tot 130 miljoen euro zal uitkomen. Het aandeel werd daarop 12 procent lager gezet.
Onverwachte stijging
De algehele stemming op de beurzen was gematigd positief na de sterke koerswinsten afgelopen week. De aandelenmarkten in New York kenden zelfs de beste beursweek van dit jaar, gestuwd door de hoop dat de Amerikaanse centrale bank nu echt klaar is met het verhogen van de rente tegen de inflatie.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 737,95 punten. De MidKap bleef onveranderd op 829,54 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,1 procent. De DAX in Frankfurt klom een fractie, na een onverwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in september.
Solide prestaties
Techinvesteerder Prosus (plus 1,9 procent) profiteerde van de sterke koerswinsten in de Chinese techsector, waarin het een groot belang heeft, en was de sterkste stijger in de AEX. Zorgtechnologiebedrijf Philips sloot de rij met een verlies van 0,9 procent.
B&S Group verloor 0,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Volgens topman Peter van Mierlo heeft de bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens in het derde kwartaal solide prestaties laten zien, met een stabiele omzet en een hogere brutomarge.
Productiebeperking
In Dublin steeg Ryanair dik 5 procent. De Ierse budgetmaatschappij zag de nettowinst in de zes maanden tot en met september flink stijgen tot 2,2 miljard euro. Ryanair profiteerde van het sterke herstel van de luchtvaart en hogere ticketprijzen, die met bijna een kwart stegen. In Amsterdam klom Air France-KLM 3 procent.
De euro was 1,0744 dollar waard, tegen 1,0738 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen omhoog nadat Saudi-Arabië en Rusland verklaarden de productiebeperking van meer dan 1 miljoen vaten per dag te handhaven tot het einde van het jaar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 81,39 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 85,76 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.
46 minuten geledenBEEK (ANP) - De pvc-fabriek van Vynova op het bedrijventerrein Chemelot sluit de deuren, heeft de directie van het bedrijf bekendgemaakt. De productiefaciliteit in Limburg bestond sinds 1972. Door de sluiting verdwijnen de banen van ongeveer honderd mensen.
47 minuten geledenCHARLOTTE (ANP/DPA) - Daimler Truck wil de komende jaren ongeveer 5000 banen schrappen in Duitsland. Dat heeft de Duitse vrachtwagenfabrikant dinsdag bekendgemaakt tijdens een strategiepresentatie in de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder verdwijnen de banen grotendeels via natuurlijk verloop.
48 minuten geledenBRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
3 uur geleden