
PostNL: duurdere postzegel weegt niet op tegen aanpassing Postwet
DEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
Volgens de ruim vijftien jaar oude Postwet moet brievenbuspost binnen een dag bezorgd worden. Maar sindsdien is de hoeveelheid verstuurde post flink teruggelopen. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar daalden de volumes, met 7 procent op jaarbasis. "We hebben ons jarenlang aangepast aan de dalende postvolumes, maar dat kan nu niet meer", betoogt Unck. "Wij nemen alle maatregelen die we kunnen nemen en daar hoort helaas ook een tariefsverhoging bij. Maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat."
Brievenbuspost is namelijk maar een klein deel van het totale volume, zegt Unck. Volgens hem zou PostNL "absurde bedragen" moeten vragen voor postzegels om het resultaat van de postdivisie iets te verbeteren. Een postzegel kost vanaf 1 juli 1,31 euro, 10 cent meer. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Voor volgend jaar sluit Unck verdere verhogingen niet uit.
Door het aanpassen van de Postwet kan PostNL langer doen over het bezorgen van brievenbuspost. PostNL heeft eerder al aangegeven dat consumenten een langere bezorgtijd prima vinden. In veel Europese landen geldt al een bezorgtermijn van twee of meer dagen. Voor de zomer vindt een debat in de Tweede Kamer plaats over de Postwet. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet nog onderzoek naar de postmarkt. De uitkomsten daarvan worden in het voorjaar verwacht.
Meer uit Financieel
REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
13 minuten geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
30 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwe klimaatrechtszaak van Milieudefensie tegen Shell zal de energietransitie niet versnellen, reageert het energieconcern op de aankondiging van de zaak door de milieuorganisatie. "We hebben een brief ontvangen van Milieudefensie, die we op dit moment zorgvuldig bestuderen. Er is (nog) geen rechtszaak aangespannen", laat een woordvoerder weten.
1 uur geledenDUBAI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman hebben dinsdag een belangrijke economische samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens de president, die deze week een bezoek brengt aan het Midden-Oosten, gaat Saudi-Arabië 600 miljard dollar (531 miljard euro) investeren in de Verenigde Staten.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York waren dinsdag verdeeld. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars maandag, die volgde op de doorbraak in het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen besloten na goede gesprekken hun importheffingen voor de komende drie maanden flink te verlagen. De zorgen over een grote handelsoorlog tussen China en de VS namen daardoor af.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
2 uur geleden