Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL daalt op Damrak na waarschuwing FedEx

PostNL daalt op Damrak na waarschuwing FedEx

AMSTERDAM (ANP) - Post- en pakketvervoerder PostNL behoorde vrijdag tot de grootste dalers op het Damrak. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten van de grote Amerikaanse pakketvervoerder FedEx, die het aantal verzendingen wereldwijd ziet vertragen. Het bedrijf trok ook zijn winstverwachting voor het jaar in en de topman van FedEx waarschuwde voor een wereldwijde recessie. PostNL daalde 3,5 procent in de MidKap en de Duitse branchegenoot Deutsche Post DHL zakte bijna 6 procent in Frankfurt. In Brussel verloor Bpost 4 procent en in Londen kelderde Royal Mail bijna 12 procent.

Ook de Wereldbank waarschuwde dat het risico op een wereldwijde recessie is toegenomen door de renteverhogingen van centrale banken. De Europese energiecrisis bleef eveneens boven de markten hangen. Zo is de Duitse regering van plan drie grote gasimporteurs over te nemen. Het gaat om Uniper, VNG en Securing Energy for Europe (SEFE). Doordat er veel minder gas uit Rusland komt zijn de bedrijven in financiële nood gekomen. Door de staat eigenaar te maken van de drie ondernemingen hoopt Berlijn te voorkomen dat de hele energiemarkt instort.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 668,37 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 919,17 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent. De Londense FTSE-index daalde 0,3 procent na een sterker dan verwachte afname van de Britse winkelverkopen in augustus. De beurs in Londen blijft maandag dicht vanwege de uitvaart van koningin Elizabeth.

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van 2,8 procent. Staalproducent ArcelorMittal, chipbedrijf Besi en verlichtingsconcern Signify volgden met verliezen van dik 2 procent. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een plus van 0,2 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Ebusco 0,6 procent. De fabrikant van elektrische bussen haalde een opdracht binnen in Noorwegen. Het bedrijf gaat 76 elektrische bussen leveren aan het openbaarvervoerbedrijf Nobina. De bussen zullen naar verwachting tegen het einde van 2023 worden geleverd.

BAM verloor 1,6 procent. De bouwer heeft de verkoop van de Duitse infratak Wayss & Freytag Ingenieurbau aan ZECH Building afgerond. De verkoop levert BAM een boekwinst op van zo'n 50 miljoen euro.

De euro was 0,9996 dollar waard, tegen 0,9991 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent in prijs tot 85,72 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 91,61 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

41 minuten geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

1 uur geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

1 uur geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

2 uur geleden
Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

2 uur geleden