Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL daalt op Damrak na waarschuwing FedEx

PostNL daalt op Damrak na waarschuwing FedEx

AMSTERDAM (ANP) - Post- en pakketvervoerder PostNL behoorde vrijdag tot de grootste dalers op het Damrak. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten van de grote Amerikaanse pakketvervoerder FedEx, die het aantal verzendingen wereldwijd ziet vertragen. Het bedrijf trok ook zijn winstverwachting voor het jaar in en de topman van FedEx waarschuwde voor een wereldwijde recessie. PostNL daalde 3,5 procent in de MidKap en de Duitse branchegenoot Deutsche Post DHL zakte bijna 6 procent in Frankfurt. In Brussel verloor Bpost 4 procent en in Londen kelderde Royal Mail bijna 12 procent.

Ook de Wereldbank waarschuwde dat het risico op een wereldwijde recessie is toegenomen door de renteverhogingen van centrale banken. De Europese energiecrisis bleef eveneens boven de markten hangen. Zo is de Duitse regering van plan drie grote gasimporteurs over te nemen. Het gaat om Uniper, VNG en Securing Energy for Europe (SEFE). Doordat er veel minder gas uit Rusland komt zijn de bedrijven in financiƫle nood gekomen. Door de staat eigenaar te maken van de drie ondernemingen hoopt Berlijn te voorkomen dat de hele energiemarkt instort.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 668,37 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 919,17 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent. De Londense FTSE-index daalde 0,3 procent na een sterker dan verwachte afname van de Britse winkelverkopen in augustus. De beurs in Londen blijft maandag dicht vanwege de uitvaart van koningin Elizabeth.

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van 2,8 procent. Staalproducent ArcelorMittal, chipbedrijf Besi en verlichtingsconcern Signify volgden met verliezen van dik 2 procent. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een plus van 0,2 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Ebusco 0,6 procent. De fabrikant van elektrische bussen haalde een opdracht binnen in Noorwegen. Het bedrijf gaat 76 elektrische bussen leveren aan het openbaarvervoerbedrijf Nobina. De bussen zullen naar verwachting tegen het einde van 2023 worden geleverd.

BAM verloor 1,6 procent. De bouwer heeft de verkoop van de Duitse infratak Wayss & Freytag Ingenieurbau aan ZECH Building afgerond. De verkoop levert BAM een boekwinst op van zo'n 50 miljoen euro.

De euro was 0,9996 dollar waard, tegen 0,9991 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent in prijs tot 85,72 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 91,61 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

6 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

10 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

11 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

11 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

13 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

14 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

14 uur geleden