
PostNL daalt op Damrak na cijfers en vertrek topvrouw
AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De post- en pakketbezorger kondigde het vertrek aan van topvrouw Herna Verhagen. Ook waarschuwde PostNL voor verdergaande maatregelen doordat het kabinet het bedrijf in 2025 geen extra dag wil geven voor de bezorging van brieven en kaarten. Zo overweegt PostNL onder meer verdere prijsverhogingen voor het versturen van post.
PostNL bezorgt steeds minder brieven en andere poststukken. Dat leidde in de eerste drie kwartalen van dit jaar tot een verlies van 19 miljoen euro. Dit onderstreept volgens Verhagen de noodzaak om de postbezorging te hervormen. Verhagen besloot zelf om na de algemene aandeelhoudersvergadering van 15 april 2025 terug te treden bij PostNL. Ze wordt dan opgevolgd door Pim Berendsen, de huidige financieel directeur van het bedrijf. Het aandeel zakte ruim 2 procent.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 883,81 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 870,56 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,5 procent. De Duitse DAX verloor een fractie.
Bodemonderzoeker
De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML waren de grootste dalers bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met minnen tot dik 2 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de hogere olieprijzen en ging aan kop met een plus van 0,7 procent.
In de MidKap daalde Fugro 0,7 procent. De bodemonderzoeker kelderde vrijdag dik 16 procent na tegenvallende cijfers. Zakenbank Jefferies verlaagde het koersdoel voor Fugro, maar handhaafde wel het koopadvies.
OPEC
Ebusco klom 6 procent. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen verklaarde dat een groep investeerders, waaronder grote aandeelhouders, de voorgestelde aandelenuitgifte ondersteunt. Met die uitgifte wil Ebusco 36 miljoen euro ophalen. Ook onderhandelt het bedrijf met een van zijn leveranciers over een samenwerking. Daarnaast heeft Ebusco een schikking bereikt met een klant. Het bedrijf wordt daarmee vrijgesteld van de verplichting om 76 bussen te leveren die het niet op tijd kon produceren.
De euro was 1,0896 dollar waard, tegen 1,0847 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen omhoog na het besluit van oliekartel OPEC om de geplande verhoging van de productie met een maand uit te stellen door de onrust in het Midden-Oosten. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 70,92 dollar. Brentolie steeg 1,9 procent in prijs tot 74,49 dollar per vat.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
58 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden