Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Positieve handelsdag op beurzen Europa

Positieve handelsdag op beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met winsten gesloten, geholpen door sterke macro-economische cijfers uit China en een onverwachte stijging van het Duitse beleggersvertrouwen. Op het Damrak waren onder meer vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties, maritiem oliedienstverlener SBM Offshore en biotechnoloog Kiadis Pharma duidelijke winnaars.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent hoger op 555,95 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 816,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,3 procent.

De kopgroep in de AEX werd gevormd door biotechnologiebedrijf Galapagos en olie- en gasconcern Shell met plussen tot 1,5 procent. Grootste daler in de hoofdindex was ABN AMRO met een min van 2,8 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde zijn oordeel over de kredietwaardigheid van de bank.

In de MidKap was Eurocommercial Properties de grootste stijger met een plus van 6,8 procent dankzij een adviesverhoging door JPMorgan. SBM Offshore volgde met een winst van 5 procent, dankzij het nieuws dat het bedrijf is begonnen met contractonderhandelingen voor een productie- en opslagschip voor het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras om te worden ingezet voor oliewinning voor de kust van Brazilië.

Kiadis Pharma

Kiadis Pharma (plus 10,7 procent) zette de opmars voort. Het biotechnologiebedrijf ontvangt een bedrag van 9,5 miljoen dollar voor de verdere ontwikkeling van een coronamedicijn. Eerder kreeg Kiadis al goedkeuring van de autoriteiten in de VS voor een klinische studie naar behandeling van het coronavirus.

In Stockholm werd Hennes & Mauritz (H&M) bijna 11 procent meer waard. De Zweedse modeketen zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen doordat winkels wereldwijd hun deuren moesten sluiten vanwege de coronapandemie. Volgens het bedrijf verloopt het herstel echter sneller dan voorzien.

Fiat Chrysler

Fiat Chrysler steeg 9 procent in Milaan en in Parijs won PSA 2,2 procent. De autofabrikanten hebben de afspraken rond hun fusie aangepast om de klappen van de coronacrisis beter op te kunnen vangen. De twee concerns verlagen onder andere het speciale dividend dat aandeelhouders krijgen bij de samensmelting. In Londen klom Ocado 10,7 procent na sterke omzetcijfers van de Britse online-supermarkt.

De euro was 1,1848 dollar waard, tegen 1,1831 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent meer op 38,04 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder op 40,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

53 minuten geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

3 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

4 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

5 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

6 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

9 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

9 uur geleden