Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Positie Britse minister Hancock wankelt na breken coronaregels

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson staat onder toenemende druk om zijn minister van Volksgezondheid te ontslaan. Matt Hancock heeft toegegeven dat hij de coronarichtlijnen van zijn eigen ministerie heeft gebroken door een medewerkster te kussen en dat zorgt voor grote verontwaardiging.

De getrouwde Hancock ging door het stof nadat zijn affaire was uitgelekt via tabloid The Sun, dat foto's publiceerde van het zoenende duo. Hij zei veel spijt te hebben en vroeg om privacy voor zijn gezin. Premier Johnson liet vervolgens weten dat de zaak daarmee is afgegaan, maar dat heeft de kritiek niet doen verstommen.

De zaak ligt extra gevoelig omdat de minister een van de gezichten is van het Britse coronabeleid. Toch hield hij geen afstand van iemand die niet tot zijn huishouden behoort, zoals was voorgeschreven door de overheid. Dat gaat volgens critici ten koste van de geloofwaardigheid van de regering.

Gedragscode

De oppositie heeft het vertrek van Hancock al geëist en zaterdag kreeg hij ook in de ochtendkranten de volle laag. "Hoe kan hij nog doorgaan?", schreef de Daily Mail op de voorpagina. "Een bedrieger en een leugenaar. En dus steunt de premier hem", sneerde de Daily Mirror.

Oppositiepartij Labour vermoedt ook dat Hancock zich niet heeft gehouden aan de gedragscode voor ministers. Parlementariër Angela Rayner concludeerde dat de minister kennelijk heeft nagelaten te melden dat hij een relatie had met iemand die hij persoonlijk had aangesteld als topadviseur.

Verdeeldheid

Ook een actiegroep van nabestaanden van overleden coronapatiënten mengde zich in de discussie. Covid-19 Bereaved Families for Justice noemde het volgens Sky News een "klap in het gezicht" dat premier Johnson weigert zijn minister te ontslaan.

De kwestie zorgt voor verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij van Johnson en Hancock. Drie hoge partijfiguren vertelden persbureau Bloomberg dat de dagen van de 42-jarige minister vermoedelijk zijn geteld. Andere ingewijden denken dat zijn toekomst afhangt van mogelijke andere schadelijke onthullingen in de komende dagen.

Eigen uitspraken

Hancock wordt ook achtervolgd door zijn eigen uitspraken. Hij vond het vorig jaar volkomen terecht dat professor Neil Ferguson opstapte als overheidsadviseur na een vergelijkbare kwestie. Die wetenschapper zou tijdens de lockdown zijn minnares over de vloer hebben gehad.

De minister van Volksgezondheid benadrukte toen dat de coronaregels "voor iedereen gelden" en "bloedserieus" genomen moeten worden. Hancock concludeerde dat de wetenschapper na een dergelijke overtreding uiteraard niet meer verder kon in zijn oude rol als topadviseur.

Meer uit Buitenland

Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

9 minuten geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Hij heeft geen zin in de drie traditionele najaarsdebatten.

17 minuten geleden
Oekraïne evacueert 8000 mensen uit aangevallen regio Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat inmiddels zo'n 8000 mensen zijn geëvacueerd uit de noordoostelijke grensregio Charkiv om het Russisch offensief daar.

1 uur geleden
VS beloven Oekraïne 2 miljard dollar aan militaire financiering

KYIV (ANP) - De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een "cruciaal moment" door de "nieuwe, meedogenloze Russische aanvallen" op het land en de "waanzinnige aanvallen" op burgerdoelen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

1 uur geleden
Mensenrechtenchef VN roept Georgië op omstreden wet in te trekken

GENÈVE (ANP) - De VN-mensenrechtenchef Volker Türk heeft Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. De wet, die dinsdag door het parlement in de derde ronde werd aangenomen, botst met de vrijheid van meningsuiting en vereniging, zegt hij.

1 uur geleden
EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

BRUSSEL (ANP) - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring.

3 uur geleden
Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

4 uur geleden