Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Portugese premier uit ongenoegen over Brits quarantainebesluit

Portugese premier uit ongenoegen over Brits quarantainebesluit

LISSABON (ANP/RTR) - De Portugese premier heeft geïrriteerd gereageerd op het Verenigd Koninkrijk, dat reizigers uit Portugal vanaf dinsdag weer verplicht tien dagen in quarantaine te gaan na aankomst. Groot-Brittannië kondigde onlangs aan Portugal van de "groene lijst" van landen te halen waarvoor geen quarantaineplicht geldt, terwijl het daar pas sinds enkele weken op stond.

"We kunnen dit instabiele systeem dat iedere drie weken verandert niet gebruiken", zei premier Antonio Costa zondag. "Het is niet goed voor degenen die hun vakantie plannen", aldus de premier. En ook voor de vakantiebranche, die hier rekening mee moet houden, is dit niet goed, stelt hij.

Costa zei dat Portugal met het Verenigd Koninkrijk in gesprek blijft om duidelijk te maken "dat het besluit niet gerechtvaardigd is" en om de economische schade ervan te benadrukken.

De Portugese premier hoopt dat ook het Verenigd Koninkrijk deel gaat nemen aan het Europese systeem met coronapaspoorten, dat naar verwachting vanaf 1 juli ingaat. Zo'n coronacertificaat toont of een reiziger is ingeënt, negatief getest of is beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting. Daarmee moet vrij reizen door Europa mogelijk worden.

Sinds Portugal vorige maand versoepelingen heeft doorgevoerd van de coronamaatregelen, zijn de besmettingscijfers in het land licht toegenomen.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

29 minuten geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

47 minuten geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

1 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

2 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

2 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

3 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

4 uur geleden