Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Portugese premier uit ongenoegen over Brits quarantainebesluit

Portugese premier uit ongenoegen over Brits quarantainebesluit

LISSABON (ANP/RTR) - De Portugese premier heeft geïrriteerd gereageerd op het Verenigd Koninkrijk, dat reizigers uit Portugal vanaf dinsdag weer verplicht tien dagen in quarantaine te gaan na aankomst. Groot-Brittannië kondigde onlangs aan Portugal van de "groene lijst" van landen te halen waarvoor geen quarantaineplicht geldt, terwijl het daar pas sinds enkele weken op stond.

"We kunnen dit instabiele systeem dat iedere drie weken verandert niet gebruiken", zei premier Antonio Costa zondag. "Het is niet goed voor degenen die hun vakantie plannen", aldus de premier. En ook voor de vakantiebranche, die hier rekening mee moet houden, is dit niet goed, stelt hij.

Costa zei dat Portugal met het Verenigd Koninkrijk in gesprek blijft om duidelijk te maken "dat het besluit niet gerechtvaardigd is" en om de economische schade ervan te benadrukken.

De Portugese premier hoopt dat ook het Verenigd Koninkrijk deel gaat nemen aan het Europese systeem met coronapaspoorten, dat naar verwachting vanaf 1 juli ingaat. Zo'n coronacertificaat toont of een reiziger is ingeënt, negatief getest of is beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting. Daarmee moet vrij reizen door Europa mogelijk worden.

Sinds Portugal vorige maand versoepelingen heeft doorgevoerd van de coronamaatregelen, zijn de besmettingscijfers in het land licht toegenomen.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

22 minuten geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

1 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

2 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

3 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

4 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

4 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

6 uur geleden