Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Portugese hacker: ik zit achter lek over rijkste vrouw Afrika

Portugese hacker: ik zit achter lek over rijkste vrouw Afrika

LUANDA (ANP/RTR) - Een bekende hacker uit Portugal claimt dat hij de bron is van de zogeheten Luanda Leaks, het uitlekken van honderdduizenden documenten over de rijkste vrouw van Afrika. Deze Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, zou in totaal circa 2 miljard euro hebben vergaard dankzij verduistering, corruptie en vriendjespolitiek. In eigen land is ze aangeklaagd voor verduistering en witwassen.

Hacker Rui Pinto zegt dat hij de documenten over Dos Santos heeft gevonden. Hij zou ze eind 2018 hebben gedeeld met een klokkenluidersorganisatie, die de bestanden deelde met een internationaal platform van onderzoeksjournalisten. Dit leidde vorige week tot berichten in meerdere internationale media. Daarin stond uitgelegd hoe Dos Santos te werk ging. Tijdens het bewind van haar vader stond zij aan het hoofd van het staatsoliebedrijf. Angola is een belangrijke olieproducent.

Rui Pinto (31) kwam eerder in het nieuws met Football Leaks. Hij bracht schimmige transferconstructies in de voetbalwereld naar buiten. Een van die onthullingen ging over deals tussen FC Twente en investeerder Doyen Sports. Voor straf mocht Twente drie jaar lang geen Europees voetbal spelen.

Pinto zit zelf in de gevangenis, omdat hij wordt beschuldigd van computervredebreuk. "Zonder de enorme onthullingen van de Luanda Leaks, dankzij onze cliënt, zouden de autoriteiten niets hebben gedaan. Het is alleen aan onze cliënt te danken, dat Portugal en de wereld toegang hebben tot de waarheid over een buitengewoon systeem van roof en corruptie", zeggen zijn advocaten.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

5 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

10 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

15 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

17 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

17 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

18 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

19 uur geleden