Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Portugese hacker: ik zit achter lek over rijkste vrouw Afrika

Portugese hacker: ik zit achter lek over rijkste vrouw Afrika

LUANDA (ANP/RTR) - Een bekende hacker uit Portugal claimt dat hij de bron is van de zogeheten Luanda Leaks, het uitlekken van honderdduizenden documenten over de rijkste vrouw van Afrika. Deze Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, zou in totaal circa 2 miljard euro hebben vergaard dankzij verduistering, corruptie en vriendjespolitiek. In eigen land is ze aangeklaagd voor verduistering en witwassen.

Hacker Rui Pinto zegt dat hij de documenten over Dos Santos heeft gevonden. Hij zou ze eind 2018 hebben gedeeld met een klokkenluidersorganisatie, die de bestanden deelde met een internationaal platform van onderzoeksjournalisten. Dit leidde vorige week tot berichten in meerdere internationale media. Daarin stond uitgelegd hoe Dos Santos te werk ging. Tijdens het bewind van haar vader stond zij aan het hoofd van het staatsoliebedrijf. Angola is een belangrijke olieproducent.

Rui Pinto (31) kwam eerder in het nieuws met Football Leaks. Hij bracht schimmige transferconstructies in de voetbalwereld naar buiten. Een van die onthullingen ging over deals tussen FC Twente en investeerder Doyen Sports. Voor straf mocht Twente drie jaar lang geen Europees voetbal spelen.

Pinto zit zelf in de gevangenis, omdat hij wordt beschuldigd van computervredebreuk. "Zonder de enorme onthullingen van de Luanda Leaks, dankzij onze cliënt, zouden de autoriteiten niets hebben gedaan. Het is alleen aan onze cliënt te danken, dat Portugal en de wereld toegang hebben tot de waarheid over een buitengewoon systeem van roof en corruptie", zeggen zijn advocaten.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

2 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

3 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP) - Van de meer dan 200 drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd is de "overgrote meerderheid" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft een militaire basis lichte schade opgelopen.

3 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

4 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

5 uur geleden
Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

BEIRUT (ANP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

5 uur geleden
Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

BAGDAD/DAMASCUS (ANP) - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden een onbekend aantal Iraanse drones op weg naar Israël hebben neergehaald boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, zonder bronnen te vermelden.

5 uur geleden