Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Portugees parlement stemt weer voor toestaan euthanasie

Portugees parlement stemt weer voor toestaan euthanasie

LISSABON (ANP/RTR/AFP) - Het Portugese parlement heeft voor de derde keer gestemd voor het decriminaliseren van euthanasie. De vorige twee keer sprak de Portugese president zijn veto uit over het besluit en dat kan Marcelo Rebelo de Sousa nu weer doen. De president beloofde snel met een beslissing te komen.

De conservatieve Rebelo de Sousa blokkeerde de euthanasiewet twee keer sinds begin 2021, omdat volgens hem meerdere voorwaarden voor euthanasie "ambigu en onduidelijk" waren opgeschreven. Na het eerste veto werd de wet weer afgewezen door de president.

Om de president tegemoet te komen, is de periode tussen de aanvraag en de uiteindelijke euthanasie twee maanden geworden. Ook is psychologische hulp verplicht gesteld.

Socialistische Partij

De Socialistische Partij is de grote kracht achter de wet, die 126 stemmen voor kreeg en 84 tegen. "Het recht om te leven kan onder geen enkele omstandigheid een plicht om te leven worden", zei het socialistische parlementslid Isabel Moreira.

Portugal is een grotendeels katholiek land en vanuit die hoek is veel weerstand tegen de wet. De Portugese Bisschoppenconferentie noemt de wet een gevaar voor de mensheid.

Zesde land in EU

Het Zuid-Europese land kan het zesde land in de Europese Unie worden waar euthanasie wordt toegestaan. Nederland was in 2001 het eerste land dat euthanasie legaliseerde.

Meer uit Buitenland

Bombrieven in Spanje bedoeld om steun aan Oekraïne te stoppen

MADRID (ANP/RTR) - Een man die twee maanden terug een reeks bombrieven verstuurde naar ministeries en ambassades in Spanje wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De onderzoeksrechter noemt dat als het motief van de 74-jarige man, die deze week werd opgepakt.

1 uur geleden
Poetin op Holocaustherdenkingsdag: neonazi's in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw gezegd dat in Oekraïne criminele neonazi's aan de macht zijn. Dit zei hij in een verklaring die naar buiten werd gebracht op de dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht.

2 uur geleden
VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

KIEV (ANP/RTR) - Rusland schendt de "fundamentele principes van kinderbescherming" in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. "Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren."

2 uur geleden
Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg. De woordvoerster van het Russische ministerie zei dat de Duitse ambassadeur in Moskou hier uitleg over moet komen geven.

3 uur geleden
Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

WARSCHAU (ANP) - Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

4 uur geleden
België levert geen tanks: kunnen niet meer geven dan we hebben

BRUSSEL (ANP) - Dat België geen tanks aan Oekraïne levert, terwijl andere Europese landen dit wel beloven te doen, heeft één simpele reden. Het land heeft zelf geen tanks meer. "We kunnen niet meer geven dan we hebben", zei de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder er donderdagavond over aan tafel bij het tv-programma Terzake.

12 uur geleden
EU-landen willen landen aanpakken die teruggestuurden weigeren

BRUSSEL/STOCKHOLM (ANP) - De Europese Unie moet landen die weigeren afgewezen migranten terug te nemen strengere visaregels opleggen, vinden de EU-landen. Ze hebben de Europese Commissie opgeroepen in actie te komen en meerdere landen besproken die in aanmerking zouden kunnen komen.

16 uur geleden